Pasta z pieczonego kalafiora z płatkami drożdżowymi

Moje miłe, kulinarne odkrycie miesiąca. Pyszna i sycąca wegańska pasta kanapkowa przyrządzona na bazie kalafiora i pasty tahini. 


Przepis na około 4 porcje:

Kalafior - 250 g
Pasta tahini - 30 g 
Woda - 20 ml 

Oliwa z oliwek - 10 ml 
Płatki drożdżowe - 10 g
Pieprz do smaku, bazylia.

Przygotowanie:

1. Kalafiora podziel na różyczki, umyj i wyłóż na papier do pieczenia, polej oliwą. 
2. Piecz około 30 minut w 180 stopniach z funkcją termoobiegu (czasem wystarczy tylko 20 minut - w zależności od piekarnika. Należy piec do momentu aż kalafior się zarumieni). 
3. Kalafior zmiksuj z pastą tahini, wodą i sokiem z cytryny. Dopraw pieprzem. 
4. Na koniec dodaj płatki drożdżowe i posiekaną, świeżą bazylię. 
5. Pastę najlepiej przechowywać w zamkniętym słoiczku.

6. Do swojej pasty możesz dodać ulubione dodatki, np. oliwki, suszone pomidory, zioła, nasiona słonecznika. 

Kcal (bez dodatków): 362
Białko: 16,3 g
Węglowodany: 23 g
Tłuszcz: 27 g
Błonnik: 9 g
Potas: 674 mg
Wapń: 166 mg
Magnez: 58 mg
Żelazo: 4.5 mg

Przepis jest mniej więcej na 1 słoiczek jak ze zdjęcia, gdy chcecie więcej pasty - zwiększcie ilość składników. 



Komentarze

Popularne posty