Wegańskiej kotlety z tofu i kaszy gryczanej

Składniki na około 3-4 kotlety + sałatka
- 100 g tofu naturalnego
- 40 g suchej kaszy gryczanej prażonej
- Przyprawy: pieprz (u mnie czerwony), odrobina kurkumy, przyprawa gyros suovlaki (moja przyprawa została kupiona na Cyprze, możecie po prostu użyć zwykłej przyprawy do gyrosa, ale pamiętajcie, że gotowe mieszanki mają w sobie dodatek soli!), świeży koperek.
- Oliwa z oliwek do smażenia
- Sałatka: 30 g młodej kapusty, 1 marchewka starta na tarce, garść posiekanego szpinaku, krem balsamiczny z żurawiny, opcjonalnie po prostu olej lniany tłoczony na zimno lub oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
1. Ugotuj kaszę gryczaną (jeśli kupujesz kaszę w woreczkach - przetnij worek i wysyp ziarno do gotującej się wody).
2. Tofu rozdrobnij. Wymieszaj z ugotowaną kaszą i przyprawami. Nie zapomnij dodać świeżego koperku :)
3. Całość zblenduj. O dziwo, moja pasta bez dodatku jajka miała dość spójną konsystencję, więc bez problemu udało się uformować kotleciki.
4. Na patelni z powłoką nieprzywierającą rozgrzej tłuszcz, smaż kotleciki po około 4 minuty z każdej strony.
5. W międzyczasie przygotuj sałatkę z wyżej wymienionych składników. '
Całość dostarcza 411 kcal, 17,2 g białka, 19,7 g tłuszczu, 46 g węglowodanów, 304 mg potasu, 209 mg wapnia, 80,1 mg magnezu.
Komentarze
Prześlij komentarz