Wegańskiej kotlety z tofu i kaszy gryczanej

   Czuję, że te kotlety to hit, którym będę się zajadać, aż do znudzenia😁 Wiem, że nie każdy lubi kaszę gryczaną i nie każdy lubi tofu, ale jeśli zachcecie dać ów produktom szansę, to spróbujcie z tym przepisem!

Składniki na około 3-4 kotlety + sałatka
  • 100 g tofu naturalnego 
  • 40 g suchej kaszy gryczanej prażonej
  • Przyprawy: pieprz (u mnie czerwony), odrobina kurkumy, przyprawa gyros suovlaki (moja przyprawa została kupiona na Cyprze, możecie po prostu użyć zwykłej przyprawy do gyrosa, ale pamiętajcie, że gotowe mieszanki mają w sobie dodatek soli!), świeży koperek. 
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • Sałatka: 30 g młodej kapusty, 1 marchewka starta na tarce, garść posiekanego szpinaku, krem balsamiczny z żurawiny, opcjonalnie po prostu olej lniany tłoczony na zimno lub oliwa z oliwek. 
Przygotowanie:
1. Ugotuj kaszę gryczaną (jeśli kupujesz kaszę w woreczkach - przetnij worek i wysyp ziarno do gotującej się wody). 
2. Tofu rozdrobnij. Wymieszaj z ugotowaną kaszą i przyprawami. Nie zapomnij dodać świeżego koperku :) 
3. Całość  zblenduj. O dziwo, moja pasta bez dodatku jajka miała dość spójną konsystencję, więc bez problemu udało się uformować kotleciki. 
4. Na patelni z powłoką nieprzywierającą rozgrzej tłuszcz, smaż kotleciki po około 4 minuty z każdej strony. 
5. W międzyczasie przygotuj sałatkę z wyżej wymienionych składników. '

Całość dostarcza 411 kcal, 17,2 g białka, 19,7 g tłuszczu, 46 g węglowodanów, 304 mg potasu, 209 mg wapnia, 80,1 mg magnezu.



Komentarze

Popularne posty