czwartek, 14 sierpnia 2014

Placuszki biszkoptowe

Hej, miałam kilkudniową przerwę w pisaniu z powodu braku dostępu do internetu. Niestety, jak już pisałam wcześniej, takie problemy mogą występować częściej.

Dzisiaj mam dla was przepis na placki biszkoptowe:
Robi się je podobnie do omleta. Na 5 takich 'piramidek' potrzebne jest:
- 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 3/4 łyżki mleka
- kropla aromatu: u mnie śmietankowego.

Białka ubijamy na sztywno w jednym naczyniu, w drugim mieszamy żółtka wraz z resztą składników. Gdy białka są ubite, mieszamy obie masy.
Nakładamy po czubatej łyżce na patelnię i smażymy po obu stronach. Ja smażyłam na oliwie z oliwek na patelni do naleśników, którą wystarczy lekko natłuścić np. pędzelkiem. (oliwa się nadaje, ponieważ placki robią się dosłownie w 2 minuty).

No i przekładamy czym tylko nam się zechce.
Na zdjęciu przekładane twarogiem, a później jogurtem 'pieczone jabłko z cynamonem' (zazwyczaj sama blenderuję jogurt naturalny z jakimiś owocami, ale akurat ta wersja jogobelli mi bardzo smakuje i pasuje do placuszków).
Na wierzchu: banan, sezam, wiórki kokosowe.


Tak na koniec kilka właściwości jajek:
- Żółtka są źródłem witaminy A i K oraz lecytyny.
- Zawierają witaminy: D, E, większą część witamin z grupy B + kwas foliowy.
- Są źródłem pełnowartościowego białka czyli aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie potrafi wytwarzać i muszą być one dostarczane wraz z pokarmem.
- Ze składników mineralnych posiadają: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas.




2 komentarze:

  1. Jadłam, pyszności!! No i polecam! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda, naprawdę smakowicie. Wielkie dzięki za mega przepisik ;)

    OdpowiedzUsuń