niedziela, 12 października 2014

Ciastko herbatnikowe z masą kakaowo-bananową

Wybaczcie za jakość zdjęcia na dole, ale było robione wczesnym porankiem bez lampy.

Dzisiaj nie najadłam się śniadaniem, więc postanowiłam wykorzystać jakoś rozpoczętego banana i resztkę herbatników, żeby się nie zmarnowały.
Jest to dobra alternatywa dla ciast kupnych, aż byłam w szoku, że okazało się takie pyszne :)

Składniki:
Herbatniki - na jedno ciastko około 3.
Banan - 1 mały
1 łyżeczka kakao
Odrobina wody/mleka
+ herbata do namoczenia herbatników.

Przygotowanie:
Robimy sobie poranną herbatkę.
W małym garnuszku rozdrabniamy banana widelcem i stawiamy na palnik.
Podgrzewamy banana z odrobiną wody/mleka.
Kiedy ma już dość kremową konsystencję, dodajemy kakao, mieszamy i po 10 sek. zdejmujemy z ognia.
Kolejno bierzemy po 1 herbatniku i każdy maczamy w herbacie i nakładamy masę - czynność powtarzamy na każdym ciasteczku. Takie nasączanie herbatą sprawia, że ciacho jest delikatne i miękkie.
Polecam też na jedną z warstw dodać dżemu, wtedy na pewno smak będzie ciekawszy.


Takie ciasteczko ma mniej niż 150 kcal


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Nad ostatnim zdjęciem jest napisane :) Ma mniej niż 150 kcal, mi wyszło około 120 kcal na porcję.

      Usuń