niedziela, 5 października 2014

Kasza jaglana z kurczakiem i groszkiem

Dzisiaj trochę się głowiłam co zrobić na obiad. Rozważałam między zdrowym, domowym burgerem, daniem z kurczaka z ryżem, makaronem bądź kaszą. Wygrała kasza jaglana! Z dodatkiem piersi z kurczaka, papryki zwykłej i chili, cebuli i groszku. Mimo, że wygląd zbyt nie zachwyca, to smak wszystko nadrabia, a to za sprawą bardzo dużej ilości przypraw.        Przepis na dwie porcje. 

Składniki:
- Kasza jaglana - wedle uznania, na około 1 osobę, to pewnie około 5-6 łyżek (nieugotowanej) kaszy. 
- 1 mała cebula
- 1 mała papryka
- Papryczka chili (ja zużyłam 1/4, bo nie lubię zbyt ostrych dań)
- Szklanka groszku zielonego konserwowego 
- Pojedyncza pierś z kurczaka
- Przyprawy: 
* do marynaty kurczaka: około 3 łyżki octu winnego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros, 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 2 łyżki sosu sojowego. 
* Przyprawy dodatkowe do dania: Sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, ponownie papryka słodka, odrobina imbiru
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła. 
- 1/3 szklanki wody






Przygotowanie:
- Kroimy dość drobno pierś z kurczaka. Przyprawiamy w misce (aby pierś przeszła smakami, warto pozostawić ją na minimum 30 minut w tej marynacie).
- Kroimy cebulę i szklimy na oleju. 
- W międzyczasie warto wziąć się za przyrządzanie kaszy.
- Do zeszklonej cebuli, wrzucamy pierś z kurczaka i podsmażamy.
- Gdy pierś jest już biała, dodajemy pokrojone papryczki. Całość trzymamy na ogniu około 10 minut.
- Kolejno dodajemy odsączony groszek i całość zalewamy wodą.
- Dusimy potrawę około 10 minut i w tym czasie przyprawiamy i dodajemy musztardę, masło, koncentrat. Trzymamy na ogniu do lekkiego zgęstnienia tej wody
- Próbujemy i ewentualnie dodajemy przypraw, a jeżeli wszystko smakuje już w porządku, to jemy :)
* Danie pasuje również do ryżu i makaronu. 

Przy okazji podam Wam właściwości zielonego groszku:
- Jest źródłem błonnik i białka
- 100 gram, to około 65 kcal
- Zawiera witaminy A, B, C, E, kwas foliowy
- Z minerałów znajdziemy w nim: potas, fosfor, żelazo, cynk, wapń, magnez
- Dzięki obecności kwasu nikotynowego (wit. B3), obniża poziom cholesterolu.
- Zawiera antyoksydanty, o których już niejednokrotnie wspominałam w poprzednich postach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz