Domowy burger
Popularne, uniwersalne i pyszne. Jeszcze nie poznałam osoby, która nie lubiłaby domowego burgera.
Zrobiłam 4 burgery, a składniki, których potrzebowałam, to:
- Mięso mielone (w tym przypadku wieprzowe- 25 dekagramów, jeżeli chcecie grube i duże burgery, polecam kupić więcej mięsa)
- Przyprawy: papryka słodka, oregano (po 0.5 łyżeczki), czosnek, sól (1/3 łyżeczki) + kilka listków świeżej natki pietruszki, bo akurat trochę mi zostało, można pominąć, aczkolwiek natka dodaje fajnego smaku, a przy okazji trochę witamin :)
- 4 bułki (u mnie grahamki)
- Sałatka wiosenna (dzisiaj poszłam trochę na łatwiznę i kupiłam, ale możecie zrobić własną, na pewno będzie smaczniejsza)
- Kilka plastrów sera (u mnie mozarella)
- Ogórki konserwowe
- Sos na bazie koncentratu i musztardy (przepis podam na dole)

- Mięso mielone należy rozdrobnić widelcem i dodać przyprawy.
- Formujemy kotlety i smażymy na dość małym ogniu
- Gdy mięso już zostało trochę podsmażone, zaczęłam podpiekać swoje bułki w opiekaczu (można zrobić to też na zwykłej patelni). Pod koniec smażenia mięsa, układamy na nim kawałki mozzarelli, aby się roztopiła.
- 1 połowę bułki posmarowałam sosem i wyłożyłam na nią burgera, a na drugą położyłam sałatkę i ogórka.
Tutaj jeszcze moje starsze wersje burgerów;
Mięso mielone: 2.66 zł.
4 bułki: 2 zł.
Sałatka: 2.19 zł.
Mozzarella: całe opakowanie kosztowało 2 zł, mi wystarczyła połowa, zatem doliczam 1 zł.
= 7.85 + nie doliczyłam przypraw, ogórków, kosztu sosu, ponieważ przyprawy pewnie sami jakieś w domu macie i zawsze możecie skorzystać z własnej mieszanki. Ze słoika ogórków użyłam tylko 3, zatem łączny ich koszt to może być jakieś 50 groszy? Mój sos zrobiłam z produktów dostępnych w domu, z kolej waszym sosem może być zwykły ketchup.
Za jednego burgera wychodzi ok. 2 zł.
Komentarze
Prześlij komentarz