czwartek, 26 lutego 2015

Żytnie naleśniki z pomidorowym, mięsnym farszem

Naleśniki:
- 1 pełna szklanka mąki (u mnie żytnia, zmieszana z pszenną)
- 1 szklanka mleka zmieszanego z wodą (pół na pół)
- 1 jajko
- Szczypta soli

Wszystko razem miksujemy i smażymy naleśniki. Jeżeli farsz jest za wodnisty, dosypujemy mąki, a gdy za gęsty -wody/mleka.

Farsz:
- 20 dag. mięsa mielonego
- Przecier pomidorowy: ok 250 ml.
- Mieszanka warzyw: u mnie były to pieczarki i ok. 1/3 opakowania mieszanki greckiej. Można użyć: papryki, brokułów, kalafiora, marchewki, cebuli, kukurydzy.
- Pół szklanki wody.
- Przyprawy: zioła prowansalskie, chili mielone, papryka słodka, sól, pieprz, curry. 

+ dodatki do potrawy: ser żółty i surówka.

Przygotowanie: 
  • Mięso mielone rozdrabniamy i przyprawiamy w miseczce papryką słodką, ziołami (po 1 płaskiej łyżeczce), solą i pieprzem.
  • Podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni i po około 7 minutach, dodajemy nasze warzywa.
  • Dusimy chwilę pod przykryciem.
  • Dolewamy wodę i ponownie dusimy około 10 minut.
  • Po tym czasie wlewamy nasz przecier pomidorowy. Nadal trzymamy danie na ogniu przez około 10 minut, ale 5 minut przed zdjęciem potrawy z gazu,  możemy zabrać się za doprawianie przyprawami podanymi w składnikach. Doprawiajcie powoli i sprawdzajcie smak, by nie dodać przypadkiem za dużo lub za mało danej przyprawy. Nasze kubki smakowe lubią pewnie inne smaki, dlatego nie narzucam konkretnych ilości przyprawy.
  • Gdy danie zostanie zdjęte z gazu, musimy poczekać aż trochę wystygnie, bo przez wysoką temperaturę nasze naleśniki pewnie by się rozparły.
UWAGI: Jeżeli po dodaniu przecieru i kolejnym duszeniu go 10 minut, potrawa nadal będzie rzadka (zdarzają się przeciery mniej lub bardziej gęste), należy dodać do niej około 1 łyżkę mąki, zamieszać i chwilę podusić, 

Gdy potrawa wystygła, zabieramy się za nakładanie farszu na naleśniki:


- Wkładamy naleśniki do nagrzanego na 160 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut.


1 komentarz: