poniedziałek, 2 marca 2015

Karkówka z pieczonymi ziemniakami

  Ostatnio ciągle kurczakowo, więc dzisiaj podzielę się moim przepisem na wyśmienitą karkówkę.




Przygotowujemy ziemniaki: ilość zależy od własnych upodobań. Kroimy je na mniejsze kawałki, do garnka z ziemniakami wlewamy odrobinę oleju/oliwy i przyprawiamy: ja poszłam na łatwiznę i użyłam ' Przyprawy do ziemniaków i frytek ' oraz standardowo mielonej papryki słodkiej. Taka mieszanka sprawdza się idealnie. Wykładamy ziemniaki na blaszkę do pieczenia.

  • Robiłam obiad na 4 osoby i użyłam do tego 500 gram karkówki.
  • Mój piekarnik nagrzewa się około 15-20 minut, więc już w trakcie robienia mięsa, włączyłam nagrzewanie do 200 stopni.
  • Pokroiłam karkówkę na mniejsze kawałki, odkroiłam rażący mnie nadmiar tłuszczu (ale tutaj nie musimy się za bardzo obawiać, bo podczas pieczenia tłuszcz zostaje wytopiony i w efekcie końcowym mięso nie jest takie kaloryczne).
  • Przyprawiamy mięso: solą, pieprzem, papryką słodką, bazylią, czosnkiem granulowanym.
  • Podsmażamy krótko na oleju (1-2 minuty z każdej strony).
  • Usmażoną karkówką smarujemy koncentratem pomidorowym.
  • Gdy piekarnik się nagrzał, wkładamy na środkową półkę ziemniaki, a na najniższą naczynie żaroodporne wraz z mięsem.
  • Pieczemy 1 godzinę. 






1 komentarz: