poniedziałek, 30 marca 2015

Makaron ryżowy z mleczkiem kokosowym

 Dzisiaj przepis na obiad sycący, rozgrzewający, wyrazisty, a zarazem lekki w smaku, dzięki dodatku mleka kokosowego. Taka potrawa nadaje się do zapakowania w pudełko i skonsumowania na uczelni/w pracy/w szkole. Wiadomo: ciepłe = smaczniejsze, ale gdy nie ma warunków, trzeba sobie jakoś radzić :). 



Składniki:

  •  Makaron ryżowy
  • 200 gram piersi z kurczaka
  • 1/2 opakowania warzyw na patelnię/mieszanki chińskiej
  • Mleczko kokosowe - 200 ml
  • Przyprawy: kurkuma, papryka słodka (po 1 płaskiej łyżeczce) curry, pieprz ziołowy, imbir (po około 1/3 łyżeczki), pieprz cayenne, sól (po szczypcie), sos sojowy (kilka kropel przed smażeniem kurczaka i kilka kropel w celu doprawienia całego dania).
  • Opcjonalnie: mąka, gdyby sos był za rzadki
  • 1/2 szklanki wody


Przygotowanie:

  • Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, obtaczamy tylko w łyżce mleka kokosowego, łyżeczce sosu sojowego i odrobinie soli.
  • Podsmażamy pierś na oleju, po kilku minutach dodajemy mieszankę warzywną. 
  • Zalewamy całość wodą i dusimy około 10 minut.
  • Dodajemy mleczko kokosowe i mieszankę przypraw, trzymamy na ogniu kolejne 10 minut.
  • Gdy wydaje nam się, że sosu jest jeszcze za mało, dolewamy około 1/3 szklanki wody i podduszamy, ewentualnie dodając odrobiny przypraw.
  • W celu zagęszczenia potrawy, dodajemy płaską łyżeczkę mąki i trzymamy na ogniu ostatnią minutę.
  • Pamiętajmy o tym, aby w trakcie robienia potrawy, przygotować makaron ryżowy.
Z podanego przepisu wychodzą 2 porcje. 



A w następnej notce najprawdopodobniej pojawi się przepis na świąteczną pastę jajeczną. Zapraszam.






1 komentarz:

  1. Szybkie, proste i smaczne danie, a to chyba najważniejsze :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń