Makaron ryżowy z mleczkiem kokosowym

Składniki:
- Makaron ryżowy
- 200 gram piersi z kurczaka
- 1/2 opakowania warzyw na patelnię/mieszanki chińskiej
- Mleczko kokosowe - 200 ml
- Przyprawy: kurkuma, papryka słodka (po 1 płaskiej łyżeczce) curry, pieprz ziołowy, imbir (po około 1/3 łyżeczki), pieprz cayenne, sól (po szczypcie), sos sojowy (kilka kropel przed smażeniem kurczaka i kilka kropel w celu doprawienia całego dania).
- Opcjonalnie: mąka, gdyby sos był za rzadki
- 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, obtaczamy tylko w łyżce mleka kokosowego, łyżeczce sosu sojowego i odrobinie soli.
- Podsmażamy pierś na oleju, po kilku minutach dodajemy mieszankę warzywną.
- Zalewamy całość wodą i dusimy około 10 minut.
- Dodajemy mleczko kokosowe i mieszankę przypraw, trzymamy na ogniu kolejne 10 minut.
- Gdy wydaje nam się, że sosu jest jeszcze za mało, dolewamy około 1/3 szklanki wody i podduszamy, ewentualnie dodając odrobiny przypraw.
- W celu zagęszczenia potrawy, dodajemy płaską łyżeczkę mąki i trzymamy na ogniu ostatnią minutę.
- Pamiętajmy o tym, aby w trakcie robienia potrawy, przygotować makaron ryżowy.
Z podanego przepisu wychodzą 2 porcje.
Szybkie, proste i smaczne danie, a to chyba najważniejsze :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/