Tarta z waniliową masą serową
Składniki na tartę:
- 2.5 szklanki mąki (u mnie pół na pół mąka żytnia i pszenna)
- 1 jajko
- 80 - 100 gram roztopionego masła
- Odrobina wody - gdyby ciasto nie było zwarte.
- Kilka kropel aromatu (u mnie był migdałowy, jednak użyjcie Waszego ulubionego)
Składniki na masę:
- 400 gram białego sera
- 200 ml serka waniliowego homogenizowanego
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru/miodu/innego słodzika
- Saszetka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- + ew. jogurt naturalny/mleko jeżeli wolicie masy rzadsze, ponieważ ta wychodzi dość zbita.
+ owoce na wierzch ciasta, ja użyłam mrożonych truskawek i jeżyn (mogą być to również ananas, brzoskwinia z puszki, maliny, jagody itd.).
Przygotowanie ciasta: - Wszystkie składniki razem mieszany, ugniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Po odstaniu swojego czasu, rozwałkowujemy ciasto i układamy w formie do tarty.
- Nakłuwamy powierzchnię widelcem i wstawiamy ciasto na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
W czasie pieczenia ciasta możemy zabrać się za przygotowanie masy. Ja się wycwaniłam i wszystkie składniki dodawałam kolejno no robota kuchennego, ale Wy macie dwie opcje:
- Blenderowanie sera z serkiem homogenizowanym, kolejno dodając jajka, cukier i pozostałe składniki.
- W przypadku braku blendera: należy zmielić maszynką twaróg i później mieszać łyżką wszystkie składniki, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Po 15- 20 minutach wyjmujemy ostrożnie ciasto z piekarnika i wylewamy na nie masę. Następnie układamy owoce. Pieczemy całość jeszcze 20 minut.
Niestety nie lubię takich torcików :/
OdpowiedzUsuńChodzi o nadzienie serowe czy sam rodzaj ciasta? :) Jeżeli tylko o nadzienie, to mam jeszcze przepis na nadzienie z kaszy manny http://ziarnista.blogspot.com/2014/09/tarta-z-kremem-z-kaszy-manny.html
UsuńChodzi mi o nadzienie serowe :/
UsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/