czwartek, 18 czerwca 2015

Kotlety z soczewicy z kaszą jaglaną i warzywami.

Wybaczcie za tak długą przerwę, już jestem po sesji, w końcu mam czas, więc postaram się nadrobić zaległości. Dzisiaj podzielę się przepisem na kotlety z soczewicy z warzywną kaszą jaglaną. Bardzo lubię warzywne kotlety, jest to fajny zamiennik potraw mięsnych, gdy akurat nie mamy na nie ochoty, polecam! :)

Składniki na 3 kotleciki: 
- Szklanka ugotowanej soczewicy
- 1 małe jajko
- Pół cebuli drobno pokrojonej
- Ok 2 łyżki mąki pełnoziarnistej do zlepienia masy (najpierw możecie dodać 1 łyżkę i sprawdzić konsystencje) 
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego, płaska łyżeczka ziół prowansalskich i odrobina pieprzu cayenne. 

- Kasza jaglana (wedle uznania, ja ugotowałam około 5 łyżek)
- Ok. 150 gram warzyw na patelnię (najlepiej pasują z kukurydzą, brokułami, marchewką). 
- Płaska łyżeczka kurkumy, odrobina soli, odrobina czosnku granulowanego. 

Przygotowanie jak zwykle proste:
- Gotujemy kaszę jaglaną, a na patelni dusimy warzywa. 
- Składniki na kotlety blenderujemy/miksujemy do uzyskania tzw. ''papki''.
- Kotleciki smażymy. 
- Gdy kasza jest już miękka, odlewamy nadmiar wody (trochę jednak może zostać, bo całość będzie jeszcze chwilę na ogniu), dodajemy do niej warzywa, przyprawy i dusimy wszystko razem około 5 minut. 











2 komentarze: