Nocna owsianka ze słoika.
Od kilku dni choruję, więc kiepsko z moją aktywnością w kuchni, dlatego pozostaje mi wrzucanie inspiracji na posiłki, cobyście o mnie nie zapomnieli! :) Dzisiaj będzie to pomysł na nocną owsiankę ze słoika. Brzmi dziwacznie, ale jest to fajna opcja śniadania z wykorzystaniem resztek, w tym przypadku masła orzechowego, ale równie dobrze mogą być to różnego rodzaju przetwory (dżemy, powidła itd.). Z wyglądu też szału nie ma, ale zaufajcie mi i skorzystajcie kiedyś z tego pomysłu.
Potrzebujemy:
- Około 4 łyżek płatków owsianych górskich (można oczywiście więcej)
- Trochę wody
- 250 ml mleka
- Mały banan, truskawki.
- Łyżka siemienia lnianego
Przygotowanie:
- Na noc zalewamy płatki owsiane wodą (tak aby było jej nieco ponad poziom płatków [zdj]). Przykrywamy talerzykiem.
- Drugiego dnia do garnka wlewamy mleko, siemię lniane oraz płatki. Całość co chwilę mieszamy i gotujemy aż do uzyskania pożądanej gęstości.
- Gdy owsianka się gotuje, kroimy banana i truskawki w małe kawałeczki. Część kładziemy na dno słoika, a część zostawiamy, by ułożyć na wierzchu.
- Wlewamy naszą owsiankę do słoika, układamy na niej owoce.
- Gotowe :) Przed spożyciem możemy wymieszać wszystko w słoiku łyżką, żeby każdy ze smaków się połączył.
Tutaj odsyłam Was do mojego jednego ze starszych postów dotyczącego owsianek: KLIK
Tyle razy już próbowałam, ale nie mogę się jakoś przekonać do owsianki :(
OdpowiedzUsuńwww.sparowani.blogspot.com
Spróbuj z bananem, naprawdę smaczne połączenie :) Do tego dodaj kilka orzeszków, roztop czekoladę i może się przekonasz.
Usuń