piątek, 24 lipca 2015

Banany w cieście

Dzisiaj inspiracja na wyśmienity deser z udziałem bananów, niekoniecznie super zdrowy i super fit (więc jeżeli przestrzegacie zawzięcie diety to odradzam, bo banany smażone są w dość głębokim tłuszczu), ale na pewno super smaczny :). Danie typowo deserowe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić je nawet na śniadanie, II śniadanie - wtedy będzie nawet lepiej, bo kaloryczne posiłki lepiej konsumować rano dla pozyskania energii, która będzie miała okazję w ciągu dnia zostać zużyta.


Potrzebujemy:

  • Bananów (ja użyłam 3 dużych sztuk)
  • Pół szklanki mleka
  • Pół szklanki mąki
  • 1 jajka
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kilka kropel aromatu waniliowego bądź ekstraktu z wanilii
  • Dodatki: bita śmietana, owoce. 



Przygotowanie:
  • Robimy ciasto al'a naleśnikowe, mieszając ze sobą mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia oraz aromat. Jak konsystencja ciasta będzie bardzo rzadka, dodajcie jeszcze odrobinę mąki. 
  • Kroimy banany na połówki (zdjęcie obok).
  • Rozgrzewamy olej na patelni - musi być go odpowiednio dużo, aby banany były zanurzone do połowy.
  • Moczmy banany w cieście i wykładamy na patelnię. Smażymy z obydwu stron. Odsączamy na ręcznikach papierowych nadmiar tłuszczu i gotowe. 



3 komentarze:

  1. Mniam ... od czasu do czasu można pozwolić sobie na coś bardziej kalorycznego.
    Deser super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak :) Wszystko jest dla ludzi.

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam bananów w cieście..

    OdpowiedzUsuń