Banany w cieście
Dzisiaj inspiracja na wyśmienity deser z udziałem bananów, niekoniecznie super zdrowy i super fit (więc jeżeli przestrzegacie zawzięcie diety to odradzam, bo banany smażone są w dość głębokim tłuszczu), ale na pewno super smaczny :). Danie typowo deserowe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić je nawet na śniadanie, II śniadanie - wtedy będzie nawet lepiej, bo kaloryczne posiłki lepiej konsumować rano dla pozyskania energii, która będzie miała okazję w ciągu dnia zostać zużyta.
Potrzebujemy:
Potrzebujemy:
- Bananów (ja użyłam 3 dużych sztuk)
- Pół szklanki mleka
- Pół szklanki mąki
- 1 jajka
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- Kilka kropel aromatu waniliowego bądź ekstraktu z wanilii
- Dodatki: bita śmietana, owoce.
Przygotowanie:
- Robimy ciasto al'a naleśnikowe, mieszając ze sobą mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia oraz aromat. Jak konsystencja ciasta będzie bardzo rzadka, dodajcie jeszcze odrobinę mąki.
- Kroimy banany na połówki (zdjęcie obok).
- Rozgrzewamy olej na patelni - musi być go odpowiednio dużo, aby banany były zanurzone do połowy.
- Moczmy banany w cieście i wykładamy na patelnię. Smażymy z obydwu stron. Odsączamy na ręcznikach papierowych nadmiar tłuszczu i gotowe.
Mniam ... od czasu do czasu można pozwolić sobie na coś bardziej kalorycznego.
OdpowiedzUsuńDeser super :)
Oczywiście, że tak :) Wszystko jest dla ludzi.
UsuńNigdy nie jadłam bananów w cieście..
OdpowiedzUsuń