poniedziałek, 20 lipca 2015

Spaghetti z sosem pomidorowym

Nie wiesz co zrobić na obiad? Zrób spaghetti! Standardowo i smacznie. 

Nie jest to przepis na prawdziwy, włoski sos bolognese, ponieważ oryginalnie dodaje się do niego dodatek czerwonego wina, selera naciowego, a nawet mleka i całość gotuje się co najmniej 2-3 godziny. Moja wersja jest szybsza w przygotowaniu, składa się z mniejszej ilości składników, ale smak nadal jest wyśmienity.

Składniki na sos (składniki podane na 3 większe porcje albo na 4 średnie):
  • Puszka pokrojonych, obranych ze skórek pomidorów 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Przyprawy: 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej, 1 czubata łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, odrobina soli i ziół prowansalskich.
  • Ok. 1/2 szklanki wody
  •  Bazylia do dekoracji
  • Olej do smażenia
  • Oraz oczywiście makaron - wedle uznania. 

Przygotowanie:
  • Kroimy w drobne kawałki czosnek oraz cebulkę w kosteczkę.
  • Rozgrzewamy patelnię z olejem i wrzucamy kolejno wyżej wymienione warzywa.
  • Myślę, że tutaj możemy już powoli zacząć gotować makaron.
  • Po 5-6 minutach dodajemy mięso mielone i wszystko razem podsmażamy kolejne 5 minut.
  • Dodajemy pomidory z puszki i danie dusimy 15 minut pod przykryciem.
  • Wlewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze około 6-7 minut.
  • Sprawdzamy smak, jeżeli jest za mało wyrazisty polecam dodać czosnku granulowanego bądź ziół prowansalskich. 
  • Gdy makaron już ugotowany, sos pomidorowy doprawiony, to układamy danie na talerzu i konsumujemy. 


1 komentarz: