Spaghetti z sosem pomidorowym
Nie jest to przepis na prawdziwy, włoski sos bolognese, ponieważ oryginalnie dodaje się do niego dodatek czerwonego wina, selera naciowego, a nawet mleka i całość gotuje się co najmniej 2-3 godziny. Moja wersja jest szybsza w przygotowaniu, składa się z mniejszej ilości składników, ale smak nadal jest wyśmienity.
Składniki na sos (składniki podane na 3 większe porcje albo na 4 średnie):
- Puszka pokrojonych, obranych ze skórek pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 30 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Przyprawy: 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej, 1 czubata łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, odrobina soli i ziół prowansalskich.
- Ok. 1/2 szklanki wody
- Bazylia do dekoracji
- Olej do smażenia
- Oraz oczywiście makaron - wedle uznania.
Przygotowanie:
- Kroimy w drobne kawałki czosnek oraz cebulkę w kosteczkę.
- Rozgrzewamy patelnię z olejem i wrzucamy kolejno wyżej wymienione warzywa.
- Myślę, że tutaj możemy już powoli zacząć gotować makaron.
- Po 5-6 minutach dodajemy mięso mielone i wszystko razem podsmażamy kolejne 5 minut.
- Dodajemy pomidory z puszki i danie dusimy 15 minut pod przykryciem.
- Wlewamy wodę, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze około 6-7 minut.
- Sprawdzamy smak, jeżeli jest za mało wyrazisty polecam dodać czosnku granulowanego bądź ziół prowansalskich.
- Gdy makaron już ugotowany, sos pomidorowy doprawiony, to układamy danie na talerzu i konsumujemy.
Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuń