czwartek, 13 sierpnia 2015

Ciasto marchewkowe

Składniki:
- 100 gram marchwi (2 małe lub 1 duża marchewka)
- 1.5 szklanki mąki (ja zmieszałam pełnoziarnistą z pszenną)
- 3/4 szklanki cukru
- Pół szklanki mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- Pół łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
+ dodatki - ja użyłam:
- 2 garstek słonecznika
- 1 garstki sezamu
- siemię lniane
* można dodać: pestki dyni, żurawinę, rodzynki, suszone śliwki, orzechy włoskie.

Przygotowanie:
- Jajka ubijamy z cukrem w misce.
- Dodajemy marchew, mąkę, olej. Wszystko razem miksujemy. 
- Wlewamy mleko, wsypujemy przyprawę do piernika, cynamon, sodę i ponownie wszystko razem miksujemy. 
- Dodajemy nasze dodatki. Mieszamy. 
- Wlewamy całość do keksówki (moja miała wymiary: 12x31cm).
- Jeżeli chcemy posypujemy całość słonecznikiem, siemieniem lnianym, sezamem czy innymi ulubionymi dodatkami. 
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. 


7 komentarzy:

  1. W najbliższym czasie koniecznie wypróbuję! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś połączenie marchewki z ciastem było dla mnie abstrakcją. Kiedyś spróbowałam i powiedziałam sobie wtedy: chcę więcej! :)

    www.sparowani.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy to ciasto zmieści się w foremce od babki? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jak duża jest ta forma, bo generalnie to ciasto moje nie jest zbyt wielkie. Trudno mi ocenić, ale zmieścić się pewnie zmieści, tylko nie będzie za bardzo wysokie.

      Usuń
  4. Przez ostatnie kilka dni jadłam to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń