środa, 5 sierpnia 2015

Placuszki z cukinii z sosem ogórkowym


Idealne danie na upalne, duszne dni, a to za sprawą orzeźwiającego sosu ogórkowego, który w towarzystwie kotlecików z cukinii smakuje wyśmienicie! 

Składniki na kotlety (wychodzi około 8 placuszków):
- 2 małe cukinie (jak na zdjęciu obok) lub jedna duża
- 1 mała cebulka
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej 
- Przyprawy: 1 łyżeczka ziół prowansalskich, papryki mielonej słodkiej, szczypta pieprzu cayenne oraz soli, 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego i 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków i frytek (nadaje idealnego smaku kotlecikom)

Składniki na sos:
- 1 mały ogórek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki kefiru/jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu 
- odrobina pieprzu do smaku oraz świeżych ziół (ja dodałam oregano, a bazylii do dekoracji).

Przygotowanie placuszków:
- Ścieramy cukinię na tarce na grubszych oczkach.
- Kroimy cebulkę w drobną kosteczkę, dodajemy do miski z cukinią.
- Wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Wszystko razem mieszamy
- Dodajemy około 4 łyżki mąki pełnoziarnistej. Jeżeli takiej nie macie, dodajecie pszennej, ale wiadomo: pełnoziarnista = zdrowsza. Całość mieszamy
- Smażymy placuszki na oleju po około 5-6 minut z każdej strony. 

Przygotowanie sosu:
- Ogórka myjemy, jeżeli chcemy to obieramy ze skórki, jednak ja tego nigdy nie robię, ścieramy go na tarce na małych oczkach do małej miseczki.
- Do ogórka dodajemy kefir, sok z cytryny, majonez, pieprz i zioła. Wszystko razem mieszamy.


Dodatkowo swoje placuszki podałam z ugotowanym brokułem. Łatwe, szybkie, pyszne :)




5 komentarzy:

  1. Właśnie skończyłam je robić :) Niesamowite ! Mogłabym je jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! Nawet dokupiłam dzisiaj cukinię, żeby znowu upichcić :D

      Usuń
  2. ojej, musi być pyszne :) fajna alternatywa dla placków ziemniaczanych :)

    http://minutytrzy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne na pewno zrobie, jednak uzylas dwoch zlych rzeczy otoz smazymy na oliwie-mniejsze zlo niz olej,oraz nie dodajemy majonezu bo jest mega kaloryczny a przy tym niezdrowy, ale dziekuje za pyszne przepisy :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli chodzi o smażenie na oliwie jest to często błąd, gdyż ta tłoczona na zimno ma niską temperaturę dymienia i podczas obróbki termicznej powstają rakotwórcze związki, więc jednak wybieram olej. A co do majonezu - wysokokaloryczny, to fakt, ale tłuszcz jest również potrzebny organizmowi, tym bardziej, że uprzednio dostarczyłam sobie za małej ilości tłuszczu.

      Dziękuje za opinię :) Mam nadzieję, że placuszki posmakują.

      Usuń