poniedziałek, 14 września 2015

Jesienny biszkopt

Ciasta najlepiej smakują, gdy mają w sobie dodatek sezonowych owoców! Jestem wielką fanką biszkoptów, bo są to zazwyczaj ciasta lekkie, nie tak bardzo kaloryczne oraz są chyba najzdrowszą opcją ze słodkich wypieków - właśnie dlatego, że dodaje do nich owoce oraz są robione głównie na bazie jajek, co idzie w parze z tym, że mają więcej białka niż większość ciast.


Składniki:
  • 6 jajek
  • Szklanka mąki (w tym przypadku dodałam tylko mąkę pszenną, ale możecie dodać połowę szklanki mąki pełnoziarnistej i połowę standardowej mąki białej)
  • Niecała szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 2 spore jabłka
  • Około 250 gram śliwek
Przygotowanie:
  • Myjemy owoce, pozbywamy się pestek w śliwkach, kroimy je na mniejsze kawałki i tak samo postępujemy z jabłkami - jeżeli przeszkadza nam skórka, to ją obieramy, kolejno kroimy jabłka na małe półksiężyce. 
  • Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  • Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
  • Do żółtek dodajemy cukier. Wszystko razem miksujemy. 
  • Kolejno do garnka z białkami dodajemy powoli nasze żółtka. Mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i również powoli mieszamy. 
  • Naszą masę wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Układamy nasze owoce (część można delikatnie powpychać do środka, a część ułożyć na wierzchu).
  • Pieczemy 40-45 minut.
  • Wierzch możemy posypać cukrem pudrem.


1 komentarz: