Jesienny biszkopt
Ciasta najlepiej smakują, gdy mają w sobie dodatek sezonowych owoców! Jestem wielką fanką biszkoptów, bo są to zazwyczaj ciasta lekkie, nie tak bardzo kaloryczne oraz są chyba najzdrowszą opcją ze słodkich wypieków - właśnie dlatego, że dodaje do nich owoce oraz są robione głównie na bazie jajek, co idzie w parze z tym, że mają więcej białka niż większość ciast.
Składniki:
- 6 jajek
- Szklanka mąki (w tym przypadku dodałam tylko mąkę pszenną, ale możecie dodać połowę szklanki mąki pełnoziarnistej i połowę standardowej mąki białej)
- Niecała szklanka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- 2 spore jabłka
- Około 250 gram śliwek
Przygotowanie:
- Myjemy owoce, pozbywamy się pestek w śliwkach, kroimy je na mniejsze kawałki i tak samo postępujemy z jabłkami - jeżeli przeszkadza nam skórka, to ją obieramy, kolejno kroimy jabłka na małe półksiężyce.
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
- Do żółtek dodajemy cukier. Wszystko razem miksujemy.
- Kolejno do garnka z białkami dodajemy powoli nasze żółtka. Mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i również powoli mieszamy.
- Naszą masę wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Układamy nasze owoce (część można delikatnie powpychać do środka, a część ułożyć na wierzchu).
- Pieczemy 40-45 minut.
- Wierzch możemy posypać cukrem pudrem.
Aleś mi narobiła smaku! :O
OdpowiedzUsuń