poniedziałek, 2 listopada 2015

Jogurt bananowy z nasionami chia

  Generalnie większość rzeczy, które tu zamieszczam, to bardziej inspiracje niż przepisy, bo nic skomplikowanego tutaj nie uskuteczniam. Dzisiaj polecę Wam fajne śniadanie/drugie śniadanie/deser z nasionami chia (szałwią hiszpańską).


Składniki:
- 1 czubata łyżka nasion chia
- 90 gram jogurtu naturalnego
- Pół banana (ok. 80 gram)
- Owoce: gruszka - około 50 gram
- Dodatki: orzechy włoskie


Przygotowanie:
- Nasiona chia zalewamy wodą (zaletą nasion jest szybkie pęcznienie po zalaniu wrzątkiem). 
 - Jogurt blenderujemy z bananem, a gruszkę kroimy na małą kosteczkę.
- W kubeczku/słoiku układamy warstwowo: najpierw nasiona chia, później jogurt, gruszkę i tak na zmianę.
- Wierzch posypujemy orzechami.

Ja później wszystko razem pomieszałam, nie bawiąc się w warstwy, dlatego, że lubię w całości wyczuwalne orzechy i owoce. 



No to może teraz kilka właściwości nasion chia:
 ✔ Są niskokaloryczne (1 łyżka, to około 50 kalorii).
 ✔ Są doskonałym źródłem błonnika, wspomagającego metabolizm, gdyż w 100 gramach nasion znajduje się ok. 38 gram błonnika!
 ✔ Są źródłem kwasów omega 3, poprawiających dotlenienie mózgu. 
 ✔ Zawierają więcej wapnia niż mleko.
 ✔ Dostarczają fosforu, manganu, magnezu, cynku.
 ✔ Znajdziemy w nich pełnowartościowe białko (ok. 15 gram/100 gram produktu).
 ✔ Obniżają ciśnienie krwi, wspomagają działanie układu sercowo-naczyniowego.
 ✔ Dostarczają przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed wczesnym starzeniem się oraz wykazują działanie antynowotworowe. 





1 komentarz: