Jogurt bananowy z nasionami chia
Generalnie większość rzeczy, które tu zamieszczam, to bardziej inspiracje niż przepisy, bo nic skomplikowanego tutaj nie uskuteczniam. Dzisiaj polecę Wam fajne śniadanie/drugie śniadanie/deser z nasionami chia (szałwią hiszpańską).
- 1 czubata łyżka nasion chia
- 90 gram jogurtu naturalnego
- Pół banana (ok. 80 gram)
- Owoce: gruszka - około 50 gram
- Dodatki: orzechy włoskie
Przygotowanie:
- Nasiona chia zalewamy wodą (zaletą nasion jest szybkie pęcznienie po zalaniu wrzątkiem).
- Jogurt blenderujemy z bananem, a gruszkę kroimy na małą kosteczkę.
- W kubeczku/słoiku układamy warstwowo: najpierw nasiona chia, później jogurt, gruszkę i tak na zmianę.
- Wierzch posypujemy orzechami.
Ja później wszystko razem pomieszałam, nie bawiąc się w warstwy, dlatego, że lubię w całości wyczuwalne orzechy i owoce.
No to może teraz kilka właściwości nasion chia:
✔ Są niskokaloryczne (1 łyżka, to około 50 kalorii).
✔ Są doskonałym źródłem błonnika, wspomagającego metabolizm, gdyż w 100 gramach nasion znajduje się ok. 38 gram błonnika!
✔ Są źródłem kwasów omega 3, poprawiających dotlenienie mózgu.
✔ Zawierają więcej wapnia niż mleko.
✔ Dostarczają fosforu, manganu, magnezu, cynku.
✔ Znajdziemy w nich pełnowartościowe białko (ok. 15 gram/100 gram produktu).
✔ Obniżają ciśnienie krwi, wspomagają działanie układu sercowo-naczyniowego.
✔ Dostarczają przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed wczesnym starzeniem się oraz wykazują działanie antynowotworowe.
Uwielbiam ten pudding! :)
OdpowiedzUsuń