piątek, 13 listopada 2015

Pełnoziarniste pierogi z farszem warzywnym




   Trudno mi nadać jakąkolwiek nazwę dla farszu w moich pierożkach, bo są to po prostu duszone warzywa na patelnię z kurczakiem w sosie pomidorowym. Z podanych składników wyszło mi około 18 dużych pierogów, małych wyjdzie pewnie około 30. Farszu też wychodzi więcej, gdyż do pierożków używa się go stosunkowo mało, ale zdecydowanie fajnie się komponuje jako dodatek do posiłku.


Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki (pół na pół pełnoziarnista z pszenną - pamiętajcie, że mąka pełnoziarnista ma charakterystyczny posmak, który nie każdemu może smakować)
- 1 jajko
- Płaska łyżeczka soli
- 200 ml ciepłej wody

Składniki na farsz:
- 150 gram piersi z kurczaka
- 200 gram warzyw na patelnię
- Pół puszki pomidorów 
- Kolendra mielona, czosnek suszony, oregano (po płaskiej łyżeczce), szczypta pieprzu cayenne lub chili, pieprz ziołowy.
- Opcjonalnie ok 100 ml wody
- Odrobina oleju do smażenia

+ woda do gotowania pierożków.

Najpierw warto przygotować farsz, który zdąży wystygnąć do momentu przyrządzenia ciasta na pierożki. 
  • Pierś z kurczaka kroimy na bardzo małą kosteczkę, podsmażamy na oleju.
  • Po kilku minutach dodajemy nasze pomidory oraz warzywa. Dusimy całość pod przykryciem około 10 minut.
  • Jeżeli masa stała się zbyt gęsta dolewamy 100 ml wody i znowu dusimy ok 5-7 minut do chwili kiedy nasze warzywa będą miękkie. Po tym czasie farsz przyprawiamy i trzymamy na ogniu ostatnie 2 minuty. 
Przygotowanie ciasta:
  • Do miski wsypujemy 1.5 szklanki mąki, dodajemy wodę, sól, jajko. Staramy się ugnieść ciasto, lecz kiedy nam to nie wychodzi dosypujemy stopniowo mąkę, która nam została. 
  • Możemy zacząć zagotowywać wodę w sporym garnku na nasze pierożki.
  • Ciasto wałkujemy na około 2 mm i wycinamy szeroką szklanką okręgi. Nakładamy na nie niewielką ilość farszu, charakterystycznie zlepiamy. Tak przyrządzone pierożki wkładamy do gotującej się wody, a po ich wypłynięciu czekamy około 1 minutki i wyjmujemy. 

Dzięki lekko pikantnemu farszu i wielkości pierożków jest to posiłek rozgrzewający i sycący :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz