sobota, 26 marca 2016

Dietetyczny ''majonez''

  Nie wiem jak u Was, ale u mnie na wielkanocnym stole zawsze gości majonez - na jajkach, w sałatce, wszędzie gdzie się da, więc teraz na szybko zamieszczam super alternatywę majonezu dla osób, które w Święta się nie poddają i dzielnie trzymają dietę. Nigdy nie wpadłabym na to, że kompletnie nie używając oleju można stworzyć coś identycznego w smaku i wyglądzie do majonezu. 

Aby zrobić swój a'la majonez potrzebujesz:
- 1 opakowania serka wiejskiego 
- 1 jajka
- 2 łyżeczek najzwyklejszej musztardy (w tym przepisie użyłam sarepskiej)
- 2 łyżeczek soku z cytryny
- Soli i pieprzu - wedle uznania

Przygotowanie jak zwykle jest bardzo proste, gdyż wystarczy tylko ugotować jajko na twardo, kolejno w małej miseczce zmiksować wszystkie składniki z wyjątkiem przypraw (obrane ze skorupki jajo, serek wiejski, musztardę, sok z cytryny). Na koniec doprawiamy wedle uznania. 

* Należy zwrócić uwagę czy w serku wiejskim nie ma za dużo płynnej śmietanki - jeżeli jest jej wyraźnie dużo należy część śmietanki odlać i ew. sukcesywnie dolewać, gdy konsystencja ''majonezu'' będzie dla Was za gęsta. 




1 komentarz:

  1. Kto by pomyślał że majonez może być dietetyczny :) Chyba właśnie znalazłem sposób by wrócił on do mojej diety, dzięki wielkie1

    OdpowiedzUsuń