niedziela, 15 maja 2016

Sałatka z melonem, brzoskwinią i kurczakiem

  Nie chcę patrzeć na kalendarz i analizować jak długo mnie tutaj nie było. Sytuacje losowe zmusiły mnie do zawieszenia działalności, jednak odradzam się i wracam na stałe! Definitywnie. Mam nadzieję, że już żadna sytuacja nie zmusi mnie do zrobienia przerwy w pisaniu bloga. Ta kilkumiesięczna rozłąka z Wami uświadomiła mi jak bardzo czuję się niekompletna bez pisania postów. Zdaję sobie sprawę, że moje przepisy to często nic skomplikowanego, wyszukanego i trudnego w przygotowaniu, jednak fakt, że inspiruję nawet nielicznych z Was, pomagam komuś zrobić mały krok w przód jeżeli chodzi o zmianę nawyków żywieniowych na zdrowsze, szalenie motywuje mnie do działania. Cieszę się, że znowu tu jestem :)


Powracam z przepisem na lekką i soczystą sałatkę owocowo-warzywną z piersią z kurczaka. Z podanych proporcji wyszły mi 2 małe talerzyki sałatki.


Składniki: 
- 2 duże garści mixu sałat (najlepiej z rukolą)
- 1 brzoskwinia (użyłam w puszce, gdyż nie ma jeszcze sezonu na świeże owoce, a sok z zalewy przydał się do marynaty mięsa)
- 80 g melona 
- 4-5 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oleju lnianego (opcjonalnie oliwy z oliwek)
- 120 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia piersi z kurczaka (można smażyć na oleju)

Marynata do piersi: 2 łyżki soku z zalewy, w której zanurzone były brzoskwinie, po 1 łyżeczce kurkumy i cząbru, 1/3 łyżeczki soli czosnkowej, 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego i szczypta pieprzu cayenne. 

Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego + 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny + pieprz do smaku.


Przygotowanie: 
  • Kroimy pierś z kurczaka na małe kawałki, mieszamy ze składnikami na marynatę. Im dłużej trzymamy w marynacie mięso, tym później uzyskujemy intensywniejszy smak i większą soczystość. 
  • Kroimy pomidorki, brzoskwinie i melona na mniejsze kawałki. Mieszamy je z rukolą i olejem lnianym. 
  • Smażymy pierś z kurczaka i w między czasie przygotowujemy nasz sos, mieszając po prostu wszystkie składniki. 
  • Gdy pierś się usmażyła, mieszamy wszystko razem i gotowe.



Doskonale zbilansowana, jako źródło wielu witamin i przeciwutleniaczy pomogła mi zapobiec przeziębieniu. Polecam szczególnie na kolację. 



1 komentarz:

  1. Hmm wygląda smakowicie :) Będę musiała wypróbować

    OdpowiedzUsuń