Ciasto twarogowe | bez glutenu | bez sacharozy
Nastały czasy, w których wszytko jest szkodliwe, niebezpieczne i powoduje raka.... Najlepiej podchodzić z dystansem do tego stwierdzenia. Podchodziłam bez dystansu i kończyło się to mętlikiem w głowie, więc postanowiłam nie utrudniać sobie życia :) Jem nabiał i gluten jadam również. Zaznaczam w swoich przepisach, że są bezglutenowe lub bez innych alergenów, aby ułatwić osobom z nietolerancjami wyszukiwanie. Kontynuując, mąkę pszenną odrzuciłam ze swojej diety - oczywiście, czasem zdarzy się grzeszek, że pojadę do babci i zjem pleśniaka na białej mące. Nie robię z tego powodu problemu, ale w domu nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez mąki żytniej, gryczanej, orkiszowej i kokosowej. Są to 4 podstawowe mąki, które mam w zawsze w szafce (z czego tylko orkiszowa i żytnia są glutenowe). Staram się wybierać produkty mleczarskie lepszej jakości - jak kupuję jogurt czy kefir, chcę aby miał w składzie tylko mleko i kultury bakterii, jak kupuję ser biały, czytam składy i korzystam również z ekologicznych wersji. Niestety nie są to pogłoski, że ekologiczne produkty są lepsze w smaku, ale niestety ceny również mają ''lepsze'', więc nie zawsze można sobie na takie szaleństwa pozwolić, jednak mimo wszystko zachęcam do wypróbowania serka czy jogurtu z eko certyfikatem. Także na chwilę obecną jadam nabiał i gluten, póki co czuję się dobrze, nic mi nie jest, nie mam wzdęć, biegunek, zaparć, nie czuję się ospała. Może jedynie przemęczona, ale to raczej nie z powodu glutenu i nabiału?;)
A teraz łapcie przepis na maksymalnie nabiałowe, fajne ciastko:
A teraz łapcie przepis na maksymalnie nabiałowe, fajne ciastko:
Składniki:
- 250 g sera półtłustego
- 150 ml jogurtu gęstego
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 4 łyżki erytrolu/ksylitolu
- 6-7 daktyli
- Na wierzch: sezam, kruszone, surowe ziarno kakao - można pominąć lub zastąpić gorzką czekoladą/lnem

Przygotowanie:
- Daktyle zalać ciepłą wodą
- Ser zmiksować z jogurtem, jajkami, erytrolem i mąką.
- Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, powkładać do farszu pokrojone daktyle, posypać masę dodatkami
- Piec 35-40 min. w 180 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz