Ciasto twarogowe | bez glutenu | bez sacharozy

   Nastały czasy, w których wszytko jest szkodliwe, niebezpieczne i powoduje raka.... Najlepiej podchodzić z dystansem do tego stwierdzenia. Podchodziłam bez dystansu i kończyło się to mętlikiem w głowie, więc postanowiłam nie utrudniać sobie życia :) Jem nabiał i gluten jadam również. Zaznaczam w swoich przepisach, że są bezglutenowe lub bez innych alergenów, aby ułatwić osobom z nietolerancjami wyszukiwanie. Kontynuując, mąkę pszenną odrzuciłam ze swojej diety - oczywiście, czasem zdarzy się grzeszek, że pojadę do babci i zjem pleśniaka na białej mące. Nie robię z tego powodu problemu, ale w domu nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez mąki żytniej, gryczanej, orkiszowej i kokosowej. Są to 4 podstawowe mąki, które mam w zawsze w szafce (z czego tylko orkiszowa i żytnia są glutenowe). Staram się wybierać produkty mleczarskie lepszej jakości - jak kupuję jogurt czy kefir, chcę aby miał w składzie tylko mleko i kultury bakterii, jak kupuję ser biały, czytam składy i korzystam również z ekologicznych wersji. Niestety nie są to pogłoski, że ekologiczne produkty są lepsze w smaku, ale niestety ceny również mają ''lepsze'', więc nie zawsze można sobie na takie szaleństwa pozwolić, jednak mimo wszystko zachęcam do wypróbowania serka czy jogurtu z eko certyfikatem. Także na chwilę obecną jadam nabiał i gluten, póki co czuję się dobrze, nic mi nie jest, nie mam wzdęć, biegunek, zaparć, nie czuję się ospała. Może jedynie przemęczona, ale to raczej nie z powodu glutenu i nabiału?;) 
A teraz łapcie przepis na maksymalnie nabiałowe, fajne ciastko:



Składniki:



  • 250 g sera półtłustego 
  • 150 ml jogurtu gęstego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki gryczanej 
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 4 łyżki erytrolu/ksylitolu 
  • 6-7 daktyli 
  • Na wierzch: sezam, kruszone, surowe ziarno kakao - można pominąć lub zastąpić gorzką czekoladą/lnem

Przygotowanie:

  • Daktyle zalać ciepłą wodą
  • Ser zmiksować z jogurtem, jajkami, erytrolem i mąką. 
  • Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, powkładać do farszu pokrojone daktyle, posypać masę dodatkami
  • Piec 35-40 min. w 180 stopniach.



Komentarze

Popularne posty