Pasta daktylowo-bananowa

Masło? Pasta? Krem? Sos? Nie wiem jak to nazwać, ale z ręką na sercu mogę polecić tą słodkość wszystkim osobom na diecie i tym, którzy chcą się po prostu zdrowo odżywiać. Koszt zrobienia takiej pasty w domu może wynieść nawet 1 złotówkę! Wszystko zależy od jakości surowców, które wybierzecie: 50 g daktyli na wagę to koszt 50 groszy w sklepie, w którym ja kupuję (jeśli chcesz znać nazwę sklepu skontaktuj się ze mną na fanpage), połówki banana nie da się kupić, więc podliczę  koszt całego małego banana (80 groszy). Całość=1.30 zł. Słonecznika i orzeszka użytych do dekoracji nie podliczam, jest to opcja zupełnie nieobligatoryjna. 


Do zrobienia pasty potrzebujecie:
- 50 g daktyli
- 50 g banana 
- Odrobiny ciepłej wody


Przygotowanie:
- Daktyle należy moczyć w ciepłej wodzie przynajmniej 30 minut (mogą się moczyć 3 godziny czy nawet całą noc). Wody należy nalać tylko tyle, żeby przykryła daktyle, nie więcej.
- Kolejno bledujemy/miksujemy daktyle (z wodą) i banana. Gotowe! 

Polecam do stosowania: jako pasta na chlebek chrupki (zdjęcie), jako ''dżem'' do sera twarogowego czy ziarnistego, jako sos do muesli lub do sałatki owocowo-warzywnej.





Właściwości zdrowotne pasty:

- doskonałe źródło energii (daktyle i banany są bogate w węglowodany)
- daktyle+banan = bomba potasowa. Potas jako niezbędny wewnątrzkomórkowy elektrolit bierze udział w skurczach mięśni, jego niedobór objawia się osłabieniem, sennością, drżeniem mięśni, może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania mięśnia sercowego. 
- daktyle zawierają naturalne salicylany, które mają podobne działanie do aspiryny (przeciwbólowe, przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne)
- daktyle są źródłem błonnika, dlatego mimo stosunkowo wysokiej kaloryczności polecane są osobom odchudzającym się
- daktyle i banany mogą skutecznie przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi oraz do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi (obecność pektyn i błonnika)
- dzięki takiej paście dostarczysz sobie przeciwutleniaczy: witaminy A i C, oraz witamin z grupy B.

Komentarze

  1. Uwielbiam takie kremy z suszonymi daktylami. Banan z daktylami, super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty