Placek pełnoziarnisty na maślance (2 warianty)
Delikatny i sycący. Jedna baza, a dwa inaczej podane posiłki. Uniwersalność i prostota, to jest to co lubię najbardziej. Placek sam w sobie, bez dodatków nie zawiera dużo kalorii – porcja placuszków to niecałe 200 kalorii. Sporą jego zaletą, oprócz prostoty wykonania jest fakt, że nadają się do spożywania ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami (z owocami, bakaliami, orzeszkami, łososiem, wędliną, warzywami). Polecam przygotować sobie któryś z wariantów na pierwsze lub drugie śniadanie - naładowanie energią na kilka godzin gwarantowane!
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
pełnoziarnistej
- 4 łyżki maślanki
Dodatki do wariantu 1:
- 2 łyżki serka twarogowego
- 1 łyżka dżemu truskawkowego
- 2 łyżki lodów waniliowych
- odrobina ulubionych owoców
(tutaj czereśnie i porzeczki)
Dodatki do wariantu 2:
- Plasterek sera twarogowego
- 3 plasterki awokado
- 1 łyżka ulubionego dżemu (u mnie był to domowy truskawkowy)
- Opcjonalnie: kefir i łyżeczkażurawiny
Przygotowanie: Jak już
wspomniałam jest bardzo proste, wystarczy do miski wbić jaja i wymieszać je z
maślanką, a kolejno dodać mąkę i wszystko zmiksować na gładką masę. Placek/placuszki należy smażyć około 2-3 minuty z każdej
strony.
- Przygotowanie polewy do wariantu pierwszego polega na wymieszaniu serka z dżemem.
Po usmażeniu placuszków/placka wykładamy na nie pozostałe dodatki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz