poniedziałek, 25 lipca 2016

Placek pełnoziarnisty na maślance (2 warianty)


Delikatny i sycący. Jedna baza, a dwa inaczej podane posiłki. Uniwersalność i prostota, to jest to co lubię najbardziej. Placek sam w sobie, bez dodatków nie zawiera dużo kalorii – porcja placuszków to niecałe 200 kalorii. Sporą jego zaletą, oprócz prostoty wykonania jest fakt, że nadają się do spożywania ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami (z owocami, bakaliami, orzeszkami, łososiem, wędliną, warzywami). Polecam przygotować sobie któryś z wariantów na pierwsze lub drugie śniadanie - naładowanie energią na kilka godzin gwarantowane! 

Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 4 łyżki maślanki

Dodatki do wariantu 1:
- 2 łyżki serka twarogowego
- 1 łyżka dżemu truskawkowego
- 2 łyżki lodów waniliowych
- odrobina ulubionych owoców (tutaj czereśnie i porzeczki)

Dodatki do wariantu 2:
- Plasterek sera twarogowego
- 3 plasterki awokado
- 1 łyżka ulubionego dżemu (u mnie był to domowy truskawkowy)
- Opcjonalnie: kefir i łyżeczkażurawiny



Przygotowanie: Jak już wspomniałam jest bardzo proste, wystarczy do miski wbić jaja i wymieszać je z maślanką, a kolejno dodać mąkę i wszystko zmiksować na gładką masę. Placek/placuszki należy smażyć około 2-3  minuty z każdej strony. 
  • Przygotowanie polewy do wariantu pierwszego polega na wymieszaniu serka z dżemem. 

Po usmażeniu placuszków/placka wykładamy na nie pozostałe dodatki.

Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz