poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Domowe tosty z malinami

Jak tosty, to tylko mocno spieczone z serem i szynką? Bądźmy otwarci - tosty na słodko też mogą być pyszne. Szczególnie takie zrobione w domu od podstaw. Chleb tostowy niech pójdzie w odstawkę. Zadziwiający jest fakt, że w takim chlebku mąka często stanowi jedyne 50-60 %, reszta to zapychacze. Dawno nie było recenzji produktów, myślę, że następny w kolejce będzie właśnie chleb tostowy. Warto wspomnieć, że wraz z ilością substancji smakowo-zapachowych wytwarzających się podczas przypiekania, zwiększa się zawartość związków rakotwórczych, więc unikajmy nadmiernego podpiekania tostów. 




Składniki na 1 tosta:
- 1 jajko 
- Garść malin
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie: 
Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną masę. Żółtko mieszamy z jogurtem, kolejno łączymy obie masy, dodajemy mąkę i delikatnie wszystko mieszamy. Na koniec wsypujemy garść malin i wylewamy masę do nagrzanego, delikatnie posmarowanego olejem tostera. Mój tost robił się około 7 minut, ale wszystko zależy od jakości i wieku Waszego tostera. Musicie po kilku minutach sprawdzać czy barwa tostów jest już delikatnie zarumieniona, jeśli tak, to smacznego! Tosty można polać gęstym jogurtem wymieszanym z miodem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz