czwartek, 22 września 2016

Papryka nadziewana kaszą kuskus i warzywami

W gruncie rzeczy nie sądziłam, że papryka nadziewana niewielką ilością kaszy i odrobiną warzyw będzie taka sycąca. Polecam na kolację, a jak zrobicie sobie wersję bardziej wypasioną (może z dodatkiem mięsa? tofu?), to nada się również na obiad. 




Składniki:
- 1 cała papryka (moja ważyła ok. 130 g)
- 3 łyżki kaszy kus kus
- 30 g marchewki 
- 80 g pieczarek (5 sztuk)
- 30 g cebuli
- kilka oliwek (6-8)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu
- przyprawy: płaska łyżeczka kurkumy, szczypta chilli, szczypta soli himalajskiej, 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego, płaska łyżeczka oregano 
- 1 łyżka tłuszczu do podsmażenia warzyw (polecam masło klarowane), 50 ml wody
- plaster sera żółtego



Przygotowanie:
- Kaszę kuskus należy zalać wrzącą wodą lekko ponad jej poziom, cebulę, pieczarki i marchew obrać i pokroić w plasterki lub drobniejszą kosteczkę (wedle uznania),
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać wszystkie warzywa i podsmażać ok. 5-7 minut, dodać wodę, przecier, przyprawy i dusić pod przykryciem 5 minut. W międzyczasie pokroić oliwki na mniejsze części i na sam koniec wraz z kaszą dodać do warzyw i wymieszać.
- Odkroić główkę papryki (tak jak na zdjęciu) i pozbyć się pestek oraz błonek, kolejno nadziać farszem paprykę i piec w piekarniku nagrzanym  do 190 stopni przez ok. 25-30 minut (po 20 minutach ''zdjąć kapelusz/główkę'' papryki i nałożyć plaster sera, jeżeli jest to wersja zbyt hardcorowa, to można od razu położyć ser przed włożeniem do piekarnika). Obserwujcie swoją paprykę i wyjmijcie kiedy będzie już lekko pomarszczona, bo piekarnik piekarnikowi nie równy :)

Smacznego.

1 komentarz:

  1. lubię wszelkiego rodzaju nadziewane warzywa :) Papryka brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń