wtorek, 27 września 2016

Sałatka warzywno-mięsna z czarnuszką

Ziemniaki w trochę innej odsłonie - tym razem nie do kotleta czy sosu mięsnego, ale jako dodatek do sałatki. Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca - czego chcieć więcej jesienną porą? :)


Szybko i na temat: składniki na 2 porcje:
- 300 g ugotowanych ziemniaków (ale nie rozgotowanych, powinny być trochę twarde, żeby dało się je pokroić w kostkę)
- 4 łyżki groszku (ja użyłam z konserwy)
- 4 łyżki kukurydzy (również może być konserwowana)
- 200 g piersi z kurczaka
- 50 g cebuli czerwonej (1 mała)
- 1 łyżeczka czarnuszki
- Przyprawy do piersi z kurczaka: sos sojowy (1 łyżeczka), papryka mielona słodka, curry (po jednej łyżeczce), odrobina pieprzu ziołowego + łyżeczka oleju do smażenia
- Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka oleju lnianego, płaska łyżeczka bazylii i szczypta pieprzu cayenne. 

Przygotowanie:
- ziemniaki należy obrać i ugotować, pierś z kurczaka umyć i pokroić w kosteczkę, a kolejno obtoczyć w przyprawach i podsmażać na niewielkiej ilości oleju co chwilę obracając, jeżeli olej wyparuje, a pierś nie będzie dostatecznie wysmażona, należy dodać odrobinę wody i poddusić dodatkowe kilka minut,
- ugotowane ziemniaki i cebulkę pokroić na mniejsze kawałki,
- w misce przygotować sos poprzez wymieszanie składników, oblać sosem ścianki miski, aby później wszystkie warzywa lepiej się wymieszały. Włożyć do miski ziemniaki, pierś z kurczaka i pozostałe warzywa. Można przykryć miskę talerzem i delikatnie poobracać. Na koniec posypać sałatkę czarnuszką. Danie można podać na ciepło, ale wtedy ważna jest synchronizacja w gotowaniu i smażeniu kurczaka. Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz