piątek, 2 grudnia 2016

Ciasto dyniowo-marchewkowe


Znowu wypiek bez sacharozy, pyszny i aromatyczny. Zapach podczas pieczenia zwala z nóg :) Ciasto jest wilgotne w środku, dlatego warto po wyjęciu z piekarnika odczekać minimum 30 minut, żeby nie kroić ''na gorąco'', gdyż się rozpadnie. 


Składniki na blaszkę:
- 1 marchew
- 200 g dyni
- 1 jajko
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki mąki gryczanej
- 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej lub żytniej
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 1 czubata łyżeczka kakao
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- garść żurawiny, łyżka sezamu, kilka kostek gorzkiej czekolady 
- 2 łyżki miodu 
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 6 łyżek erytrolu

Przygotowanie:
Jako, że jestem osobą nie lubiącą utrudniania sobie życia - szczególnie podczas gotowania, przepis będzie polegał na samych prostych czynnościach:
- Obrać dynię i marchew, umyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub zmiksować w robocie kuchennym.
- Do masy warzywnej dodać wszystkie składniki z wyjątkiem odrobiny żurawiny, sezamu i czekolady (tymi składnikami należy posypać wierzch ciasta). Całość wymieszać. 
- Posiekać czekoladę na drobniejsze kawałki, wlać masę do formy, na wierzchu położyć żurawinę, czekoladę i sezam.
- Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz