poniedziałek, 19 grudnia 2016

Orkiszanka z melasą, bananem i orzechami

Owsianki, jaglanki, gryczanki, to i orkiszankę trzeba trochę rozsławić. Taka szybka, poranna inspiracja na śniadanie:
- kaszę orkiszową ugotuj wieczorem, aby rano się już tym nie zajmować
- rano do garnka wlej szklankę mleka (2% tł.)
- dodaj kaszę orkiszową i doprowadź do zagotowania
- dodaj łyżkę kaszy manny (celem zagęszczenia orkiszanki), co chwilę mieszaj potrawę
- jeżeli konsystencja jest już odpowiednio gęsta, wyłącz ogień, posłódź orkiszankę melasą (ja użyłam 1 łyżki melasy z morwy białej, która dodaje fajnego, karmelowego posmaku. Melasa sama w sobie nie jest wybitnie pyszna, bo jest bardzo słodka i czuć w niej silny smak czegoś prażonego, ale w połączeniu z naleśnikami, jogurtem i innymi produktami podkręca ich smak i aromat. Warto po nią sięgać, gdyż to taki produkt ''odpadkowy'', który zawiera sporo składników mineralnych, przede wszystkim: wapń, żelazo, potas, magnez, chrom, selen + trochę aminokwasów. Melasa wykazuje właściwości redukujące poziom cholesterolu i obniżające ciśnienie krwi.
- pokrój banana - część ułóż na spodzie miski, a pozostałość na wierzchu
- posyp całość płatkami migdałowymi i orzechami włoskimi (po 15 g). 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz