Ciasto bez sacharozy z malinami
Sezon na maliny trwa, więc korzystajcie póki się da! W moim małym rankingu najzdrowszych, polskich owoców maliny plasują się w pierwszej piątce - są prawdziwą skarbnicą antyoksydantów. Nawet jeżeli chodzi o rankingi żywności skażonej pestycydami, maliny nie wypadają najgorzej. Najwięcej oprysków stosuje się na jabłkach, brzoskwiniach, truskawkach, winogronach. Przekazuję Wam szybki przepis na zdrowe ciacho z malinami:
- 4 łyżki mąki orkiszowej
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 4 łyżki mąki jaglanej
- 3 łyżki otrąb żytnich
- 5 daktyli
- 60 g masła
- 2 jajka
- 5 łyżek erytrolu
- 3 łyżki miodu
- szklanka mleka/napoju mlecznego np. owsianego/orkiszowego/jaglanego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150-200 g malin
- opcjonalnie surowe kakao do posypania
Przygotowanie:
- roztopić masło i miód, wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz malin). Mąka kokosowa strasznie chłonie płyny, dlatego jeśli masa wyda Wam się za gęsta dodajcie jeszcze 0.5 szklanki wody)
- wyłożyć masę do blaszki, na wierzchu poukładać maliny, powkładać posiekane daktyle i posypać całość surowym kakao lub gorzką czekoladą.
Erytrytol to wspaniały zamiennik cukru. Stosuję go już od dłuższego czasu i jestem w pełni zadowolona. Szkoda, że już sezon na maliny skończył się, bo chętnie przygotowałabym podobne ciasto :)
OdpowiedzUsuń