Ciasto bez sacharozy z malinami


Sezon na maliny trwa, więc korzystajcie póki się da! W moim małym rankingu najzdrowszych, polskich owoców maliny plasują się w pierwszej piątce - są prawdziwą skarbnicą antyoksydantów. Nawet jeżeli chodzi o rankingi żywności skażonej pestycydami, maliny nie wypadają najgorzej. Najwięcej oprysków stosuje się na jabłkach, brzoskwiniach, truskawkach, winogronach. Przekazuję Wam szybki przepis na zdrowe ciacho z malinami:
  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 3 łyżki otrąb żytnich
  • 5 daktyli
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 5 łyżek erytrolu
  • 3 łyżki miodu
  • szklanka mleka/napoju mlecznego np. owsianego/orkiszowego/jaglanego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150-200 g malin 
  • opcjonalnie surowe kakao do posypania 

Przygotowanie:
- roztopić masło i miód, wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz malin). Mąka kokosowa strasznie chłonie płyny, dlatego jeśli masa wyda Wam się za gęsta dodajcie jeszcze 0.5 szklanki wody)
- wyłożyć masę do blaszki, na wierzchu poukładać maliny, powkładać posiekane daktyle i posypać całość surowym kakao lub gorzką czekoladą. 
- piec 40 minut w 180 stopniach.


Komentarze

  1. Erytrytol to wspaniały zamiennik cukru. Stosuję go już od dłuższego czasu i jestem w pełni zadowolona. Szkoda, że już sezon na maliny skończył się, bo chętnie przygotowałabym podobne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty