Ryż z kurczakiem w sosie orientalnym z mango

   Muszę przyznać, że lubię gotować z dietetykami. Wczoraj upichciliśmy rozgrzewający obiad, który powinien zadowolić wiele podniebień 😊 Receptura pomysłu dietetyczki Pauli, a wykonanie wspólne. Myślę, że jest to świetna propozycja na zimowy obiad z bliskimi.


Składniki na 3-4 porcje:
Ryż basmati - 200 g
Pierś z kurczaka - 400 g
Papryka (najlepiej mix kolorów) - 200 g
Marchew pokrojona w słupki - 50 g
Seler naciowy - 50 g
Trawa cytrynowa - 10 g
Cytryna - 3 plasterki
Czosnek - 1 ząbek
Cebula szalotka - 1 szt.
Mango - 100 g
Mleczko kokosowe gęste - 400 ml
Sos sojowy - 1 łyżeczka
Pasta chilli - 1/2 łyżki (opcjonalnie można użyć świeżej papryczki chilli)
Kurkuma - 1 łyżeczka
Trochę curry, kolendra do posypania wierzchu
Oliwa z oliwek/masło klarowane/olej ryżowy do smażenia

Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę.
2. Podsmażyć mięso na niewielkiej ilości tłuszczu, po kilku minutach dodać czosnek. Kiedy pierś z kurczaka się podsmaży dodać wszystkie pokrojone warzywa, cytrynę i zalać mleczkiem kokosowym.
3. W międzyczasie można zacząć gotować ryż.
4. Po około 5 minutach dodać mango i przyprawy. Dusić jeszcze 5-7 min., dolać sos sojowy. Wymieszać i zweryfikować czy odpowiada nam smak potrawy - ew. doprawić.
5. Podaż z ryżem, wierch posypać kolendrą świeżą lub mrożoną.

Komentarze

Popularne posty