Hummus ze zwiększoną zawartością białka

   Nie ma co ukrywać, że w ostatnich latach hummus opanowuje świat! Jest to jedna z najpopularniejszych, wegańskich potraw. Szczerze powiem, że bardzo cieszy mnie fakt, że pasty roślinne zyskują na popularności :) Musimy dbać o różnorodność naszej diety!
     Dzielę się swoim odkryciem - ostatnio zrobiłam hummus ze zwiększoną zawartością białka, a to za sprawą tahini wzbogacanego białkiem od Primaviki. Standardowe tahini zawiera około 20 g białka/ 100 g produktu, natomiast wzbogacane - 33 g białka/ 100 g. Ta wersja pasty sezamowej świetnie nadaje się do zastosowania przez wegetarian, którzy mają problem z zaspokojeniem zapotrzebowania na białko. 

Skład pasty: sezam 73%, koncentrat białek serwatkowych z mleka 20%, ksylitol.

Składniki na hummus:
Ciecierzyca ugotowana - 200 g (jeżeli używacie ciecierzycy suchej, to pamiętajcie o zalaniu nasion wodą na całą noc, a kolejno na ugotowaniu ich. Ja użyłam ciecierzycy w słoiku, którą również polecam).
Pasta tahini - 70 g
Czosnek - ząbek
Sok z cytryny - 1 łyżka
Pieprz, sól do smaku
Opcjonalnie: suszone pomidory, oliwki, czarnuszka + kmin rzymski (w swojej wersji nie dodałam kminu, ale pierwotne przepisy uwzględniają jego dodatek).

Przygotowanie:
1. Ciecierzycę wraz z połową zalewy zmi
ksować z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny. Jeżeli używacie świeżo gotowanej cieciorki, to dolejcie około 100 ml wody.
2. Dopraw pastę do smaku, posyp czarnuszką.

*Nie musicie używać tahini z podwyższoną zawartością białka, może to być pasta z łuskanego lub niełuskanego sezamu. Pasta z sezamu niełuskanego, będzie pastą zdrowszą, ale z tego co się orientuję znajdziecie ją tylko w sklepach ze zdrową żywnością, albo w sklepach internetowych.

Komentarze

  1. Hummus jest przepyszny, a sama ciecierzyca zdrowa :). Można go wykorzystać jako dodatek do wielu rozmaitych dań. Warto z tego korzystać. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty