Placuszki jajeczne a'la tortilla z twarogiem wędzonym

Za tydzień Święta Wielkanocne, więc przychodzę do Was z pomysłem na przekąskę, która wpasuje się w klimat jajecznego wydarzenia 😋 Przepis uniwersalny, bo takie placuszki możecie spokojnie zrobić sobie na śniadanie, przekąskę na wynos czy na kolację.
Przepis jest jak zwykle prosty, a do jego wykonania potrzebujecie:
- 2 jajek
- Wody - około 1/3 szklanki
- Mąki orkiszowej/pszennej pełnoziarnistej lub w wersji bezglutenowej: kukurydzianej/gryczanej - 2 kopiastych łyżek
- Pieprzu, kurkumy
- Twarogu wędzonego (do kupienia w Auchan, Lidlu czy innych, większych marketach) - 100 g
- Jogurtu naturalnego - 3 łyżek
- Chrzanu - 1 łyżeczki
- Majonezu - 2 łyżeczek
- Niewielkiej ilości tłuszczu do posmarowania patelni: masła klarowanego/oleju kokosowego/oliwy z oliwek
- Szczypiorku
Przygotowanie:
1. Wymieszaj/zmiksuj w misce jajko, wodę, mąkę i przyprawy. Kurkuma nada ładniejszej barwy plackom.
2. Delikatnie posmaruj patelnię i smaż placki po 2-3 min. z każdej strony.
3. W międzyczasie przygotuj nadzienie poprzez zblendowanie lub dokładnie wymieszanie twarogu wędzonego, chrzanu i jogurtu.
4. Usmażone naleśniki delikatnie posmaruj majonezem, wyłóż przygotowaną pastę, posyp szczypiorkiem i zawiń w rulonik.
5. Przekrój placki na kawałki (na zdjęciu przekroiłam na 2 części, później każdą część przekroiłam jeszcze raz, żeby była to bardziej przekąskowa potrawa i wyszło mi około 12 kawałków).
*Nie każdy placek musi być takiej samej wielkości, jeżeli zostanie Wam mała porcja masy jajecznej możecie usmażyć mniejsze.
Komentarze
Prześlij komentarz