Sałatka z serem halloumi

Dzisiaj przychodzę z dość uniwersalną potrawą, którą możecie zjeść tak naprawdę na każdy posiłek w ciągu dnia. Może z wyjątkiem obiadu, ponieważ komponując obiad należałoby zwrócić uwagę na większą ilość źródła węglowodanów złożonych czy białka. Niemniej jednak poniższa sałatka z serem halloumi świetnie sprawdzi się np. na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek czy kolację :) 

PS. Czy wiecie, że cypryjski ser halloumi, to jeden z nielicznych serów, który nadaje się do smażenia, ponieważ nawet pod wpływem obróbki termicznej jego struktura jest zwarta?

PS 2. Dodatek płatków drożdżowych nieaktywnych do sałatki podbije przede wszystkim zawartość witamin z grupy B, a ponadto nada potrawie nieco bardziej serowego smaku. 

Składniki:
Ser halloumi - 50 g 
Mix sałat z rukolą - 30 g
Pomidorki koktajlowe - 100 g
Papryka - 50 g
Płatki drożdżowe - 5 g (1 łyżeczka)
Chleb żytni do przygotowania grzanki - 40 g (1 kromka)
Krem balsamiczny żurawinowy - 10 ml (1 łyżka); opcjonalnie można przygotować sos na bazie oliwy z oliwek, miodu i soku z cytryny. 

Przygotowanie:
1. Ser halloumi pokroić w plastry, paprykę w kostkę, a pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
2. Rozgrzać patelnię (bez dodatku tłuszczu) i z jednej strony przełożyć na nią ser, a z drugiej strony patelni położyć chleb żytni ziarnisty, aby przygotować grzankę. Smażyć ser i chleb po około 3-4 min. z każdej strony.
3. W międzyczasie wymieszać w misce mix sałat, pomidorki koktajlowe, paprykę. Polać kremem balsamicznym lub sosem. Na wierzch położyć usmażony ser i posypać płatkami drożdżowymi. Obok sałatki położyć grzankę.


Komentarze

Popularne posty