Makaron z sosem dyniowym, cebulą i pieczarkami

Składniki na 1 porcję:
Makaron (ja użyłam trójkolorowego, ale najlepiej użyć żytniego/gryczanego/razowego) - 80 g
Dynia piżmowa - 400 g
Cebula czerwona - 80 g
Pieczarki - 160 g
Czosnek - 10 g (2 ząbki)
Olej rzepakowy - 10 ml
Masło 82% tł. - 10 g
Przyprawy: pieprz, kurkuma, czosnek suszony, przyprawa włoska
Przygotowanie:
1. Dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki, żeby szybciej się ugotowała.
2. Do garnka nalej wody, dodaj pokrojoną dynię i gotuj do miękkości warzyw (około 15 min.)
3. W międzyczasie włącz do gotowania makaron, pokrój cebulę czerwoną w kostkę lub półksiężyce i pieczarki w plasterki.
4. Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj cebulę, czosnek. Podsmaż 2-3 min., dodaj pieczarki i smaż całość przez chwilkę.
5. Gdy dynia się ugotuje, wylej nadmiar wody (zostaw tylko trochę na dnie, aby się lepiej miksowała). Zmiksuj dynię. Dodaj masło, czosnek suszony, pieprz, przyprawę włoską (nie dosalaj, bo w przyprawie włoskiej w składzie występuje sól). Wymieszaj.
6. Na makaron wyłóż sos, na wierzchu połóż pieczarki i cebulę.
Komentarze
Prześlij komentarz