Wegańskie chrupaki muesli

B-białko, T-tłuszcze, W-węglowodany
     Super prosta i zdrowa przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek - chrupaki muesli. Przepis wegański i bezglutenowy jeśli użyjecie płatków owsianych z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu :) Oprócz zaledwie 240 kcal na porcję, znajdziecie w nich również 100 mg magnezu, 260 mg potasu, 1.9 mg cynku i ponad 4 mg witaminy E! 

Składniki:
250 ml - Woda, z kranu
50 g - Masło orzechowe 
10 g - Orzechy laskowe
30 g - Siemię lniane 
40 g - Nasiona słonecznika, suszone
100 g - Płatki owsiane błyskawiczne 

Przygotowanie:
1. Wymieszaj w misce wszystkie składniki (orzechy wcześniej posiekaj). 
2. Dodaj przyprawy: bazylię, oregano, czosnek suszony, cząber, pieprz ziołowy, szczyptę soli. Zalej szklanką letniej wody. 
3. Odstaw na kilka minut do napęcznienia składników. 
4. Do masy dodaj masło orzechowe, wymieszaj. Opcjonalnie sprawdź smak i zobaczy czy potrzebujesz doprawienia. Dokładnie wymieszaj. 
5. Masę przełóż bo blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 50-60 min. w 180 stopniach. Podziel na około 5-6 porcji (wychodzi po około 2 kawałki na porcję).
Po ostygnięciu przekrój i przechowuj w pudełku na żywność.

Komentarze

Popularne posty