Spaghetti z wegańskim sosem pomidorowo-ananasowym

Hej💚
Dzisiaj coś dla fanów roślinnego, pożywnego jedzonka do zrobienia na kilka dni lub dla całej rodziny❗️

Razowe spaghetti z wegańskim sosem 🍅pomidorowo-ananasowym (słodko-ostrym)🍍'

Składniki na 3-4 porcje sosu:
👉 Passata pomidorowa 500 ml
👉 Ananas w syropie 200g i 3 łyżki syropu
👉 Granulat sojowy 50 g
👉 Papryczka piri piri lub chilli
👉 Czerwona cebula 100 g, czosnek
👉 Przyprawy: oregano, kurkuma, papryka mielona słodka i wędzona, pieprz i sól.
👉 Oliwa z oliwek 20 ml

Przygotowanie:
▶️ Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodaj pokrojonego ananasa i zalej syropem. Po 2-3 min., dodaj paasatę pomidorową i duś całość pod przykryciem. 
▶️W międzyczasie ugotuj granulat sojowy i makaron. Po 5 min. na patelnię dodaj papryczkę piri piri, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Duś kolejne 5-7 min.▶️Wymieszaj zawartość patelni z granulatem. Sosem polej makaron, a na wierzch połóż bazylię.

Komentarze

Popularne posty