Ciasteczka fasolowo-kokosowe | wegańskie i bezglutenowe
Hej hej :)
Kocham roślinną kuchnię i bardzo cieszy mnie fakt, że do mojego gabinetu zgłasza się coraz więcej pacjentów chcących zmienić swoje nawyki w kierunku zwiększenia spożycia roślinnych posiłków. To dla mnie dodatkowa motywacja do wymyślania zdrowego jedzonka.

Tymczasem zachęcam do zrobienia szybkich i przesmacznych ciasteczek.
Składniki na około 12-14 szt. (zalecana do spożycia 1 porcja adekwatna 4 ciasteczkom)
- fasola biała z zalewy - 120 g
- banan - 120 g
- ksylitol/ertrytol/cukier - 20 g
- wiórki koksowe- 20 g
- mąka ryżowa - 40 g
- napój roślinny - 60 ml
- proszek do pieczenia - 3 g (płaska łyżeczka)
- siemię lniane - 20 g
Przygotowanie:
1. Zblenduj w misce fasolę, napój roślinny, banana, ksylitol. Dodaj wiórki kokosowe, mąkę ryżową, proszek do pieczenia i siemię lniane. Wymieszaj.
2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, lekko posmaruj olejem roślinnym. Wyłóż ciasteczka uformowane w dłoni lub za pomocą łyżeczki (aby lepiej formowały się w dłoni warto zwilżyć ręce zimną wodą).
3. Piecz 20 min. w 180 stopniach z funkcją termoobiegu.
Porcja (4 ciasteczka): 200 kcal
Białko: 5,5 g
Tłuszcz: 7,2 g
Węglowodany: 36 g
Potas: 350 mg | Wapń: 130 mg | Magnez: 65 mg
Komentarze
Prześlij komentarz