Ciasto drożdżowe mix (orkisz, żyto, pszenica standard) z bananem i borówkami

Cześć. Dzisiaj przepis na bardzo wdzięczne, lekkie i smaczne ciacho drożdżowe 😀

Składniki:
Jaja kurze - 2 szt,
Mąka orkiszowa - 120g
Mąka pszenna, typ 500 - 120g
Mąka żytnia - 50g
Drożdże piekarskie - 50g
Cukier - 6 g
Ksylitol - 120 g
Mleko spożywcze - 150 ml
Masło - 70 g
Aromat waniliowy, do ciast
Przygotowanie:
1. Wyjmij drożdże, masło i jajka z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej.
2. Przygotuj rozczyn poprzez rozdrobnienie drożdży, posypanie ich cukrem i zalanie letnim mlekiem w większej misce. Odstaw miskę w ciepłe miejsce. Drożdże powinny zacząć pracować.
3. Po 15 min. do miski przesiej każdy rodzaj mąki, dodaj jajka, masło, aromat i zacznij ugniatać. Ciasto nie musi być zbite, nie trzeba formować z niego kulki.
4. Przykryj masę ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na minimum 40 min. (optimum 60 min.).
6. Masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Aby wygodniej rozprowadzało się ciasto, możesz zmoczyć swoje ręce w zimnej wodzie i później formować w blaszce.
7. Powkładaj na wierzch ciasta kawałki banana i borówki.
8. Piecz 45 min. (przez pierwsze 20 min. w 200 st., a później w 180 st.).
8. Po upieczeniu nie wyjmuj od razu ciasta, tylko wyłącz piekarnik i uchyl jego drzwi.

Komentarze

Popularne posty