Ryż z cukinią i sosem ajwar-kokos-curry
Czas przygotowania:30 minut

Trudność:Łatwa

Ilość porcji:2

Składniki:
100 g Cebuli
250 g Cukinii
100 ml Mleczka kokosowego
10 ml Oleju rzepakowego
140 g Pomidora
120 g Ryży jaśminowego
50 ml Wody
40 g Ajvaru
40 g papryki (u mnie żółta)
Papryka wędzona i słodka, curry, czosnek w proszku, szczypta pieprzu i soli.
Sposób przygotowania
1. Ugotuj ryż.
2. Drobno pokrój pomidora, umytą cukinię w paski, a cebulę w półksiężyce.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj cebulę, a po kilku minutach dorzuć cukinię. Całość podsmaż. Dodaj pokrojonego pomidora i paprykę.
4. W międzyczasie wymieszaj mleczko kokosowe z ajwarem i zalej podduszane warzywa.
5. Przypraw curry, odrobiną papryki wędzonej, papryki słodkiej, chilli, czosnkiem suszonym, szczyptą soli i pieprzem. Po 5 min. duszenia dodaj na patelnię 50 ml wody i duś całość aż sos się trochę zredukuje i zgęstnieje. Na sam koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki
Komentarze
Prześlij komentarz