Ryż z cukinią i sosem ajwar-kokos-curry

Czas przygotowania:30 minut
Trudność:Łatwa

Ilość porcji:2

Składniki:

100 g Cebuli
250 g Cukinii
100 ml Mleczka kokosowego
10 ml Oleju rzepakowego
140 g Pomidora
120 g Ryży jaśminowego
50 ml Wody
40 g Ajvaru
40 g papryki (u mnie żółta)
Papryka wędzona i słodka, curry, czosnek w proszku, szczypta pieprzu i soli. 




Sposób przygotowania











1. Ugotuj ryż.
2. Drobno pokrój pomidora, umytą cukinię w paski, a cebulę w półksiężyce. 
3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj cebulę, a po kilku minutach dorzuć cukinię. Całość podsmaż. Dodaj pokrojonego pomidora i paprykę. 
4. W międzyczasie wymieszaj mleczko kokosowe z ajwarem i zalej podduszane warzywa. 
5. Przypraw curry, odrobiną papryki wędzonej, papryki słodkiej, chilli, czosnkiem suszonym, szczyptą soli i pieprzem. Po 5 min. duszenia dodaj na patelnię 50 ml wody i duś całość aż sos się trochę zredukuje i zgęstnieje. Na sam koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki

Komentarze

Popularne posty