poniedziałek, 3 listopada 2014

Pierś z kurczaka w płatkach owsianych z kaszą jaglaną i duszonymi pieczarkami

Duszone pieczarki miałam przyrządzone już w domu, bo często dodaję je do tostów bądź jako dodatek do innych dań, ale jakbyście Wy nie mieli, to potrzebujecie tylko: oleju do przesmażenia lekko cebuli z pieczarkami i przypraw - u mnie sól i pieprz. Jak składniki się przesmażą, należy dolać wody, ale nie za dużo, później ew. stopniowo dolewać - wszystko zależy od tego ile pieczarek dusicie.
Kasza jaglana ugotowana standardowo, ale dodatkowo polałam ją maślanką, co dało fajny, delikatny smak i na pewno będę tak robić częściej :)

A co do kurczaka, to potrzebujemy:
- 100 gram piersi 
- płatków owsianych do obtoczenia
- jajko
- przyprawy: u mnie typowa mieszanka do pizzy.

No i kroimy pierś w takie kawałki, jakie nam odpowiadają i przyprawiamy. 
Rozkłócamy jajko. Maczamy w nim pierś i obtaczamy w płatkach owsianych. 
Smażymy na złocisty kolor z obydwu stron.
Pod koniec smażenia, można dodać ser żółty, wtedy zdąży się ładnie roztopić. 

Szybki, prosty obiad i jak widać nie tak trudny w przygotowaniu..

4 komentarze:

  1. Pare przepisów z kus kusem please.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze się złożyło, bo dzisiaj przyrządziłam pyszny obiad z kuskusem, warzywami i kurczakiem. Niedługo zamieszczę przepis :)

      Usuń
  2. Gdyby nie ten ser i tona ketchupu to nawet apetycznie wyglądałoby.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tona ketchupu? Nie sądzę, że jest go jakoś strasznie dużo, ale jeżeli ktoś nie przepada za ketchupem i serem, to oczywiście może zrezygnować :) Ja osobiście lubię takie smaki i połączenia.

      Usuń