piątek, 20 marca 2015

Kotlety z kaszy gryczanej

  Trzeba było wykorzystać resztki ugotowanej kaszy gryczanej, więc postanowiłam zrobić kotleciki. Z takich proporcji składników wyszło mi 5 kotletów.

- Pół woreczka kaszy gryczanej
- 1 małe jajko
- 4 pokrojone w kostkę pieczarki
- Połowa cebuli lub 1 mała
- Przyprawy: odrobina soli, pieprzu ziołowego, oregano (pół łyżeczki) i papryka słodka (płaska łyżeczka)
- Moja masa była za rzadka, gdyż dodałam jajko wagi L, więc dla spojenia masy, dodałam 3 łyżki płatków owsianych.
- Opcjonalne dodatki: mak, siemię lniane. 

+ bułka tarta do obtoczenia (Pamiętajcie, że możecie robić sobie zdrowsze wersje tej panierki, poprzez starcie czerstwej, razowej bułki. Możecie też pominąć panierowanie i smażyć samą masę).

Przygotowanie: Wszystko razem mieszamy w małym garnku, blenderujemy/miksujemy/lub po prostu spajamy masę widelcem. Smażmy po kilka minut z każdej strony. Gotowe. 



Jest to jedna z najzdrowszych kasz, dlatego nie wykluczajcie jej ze swojej diety. Właściwości kaszy gryczanej znajdziecie pod tym linkiem: 

3 komentarze:

  1. Hej, planuje jutro na obiad sobie takie zrobic i mam pytanko : te pieczarki to smazyłas razem z cebulka na patelni czy dodałas do masy odrazu "surowe" ? :) i te kotleciki nie wyszły Ci twardawe czy suche ? bo spotkałam sie tez z opiniami ze kotlety z kaszy gryczanej sa twarde

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te robiłam z surowymi pieczarkami, jednak jeżeli poddusi się je z cebulą, smak na pewno będzie lepszy. Moje nie były twarde ani suche, może za sprawą tego, że masa była dość rzadka :)

      Usuń
  2. Nie jadłam nigdy takich kotlecików :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń