środa, 8 kwietnia 2015

Domowa pizza


 Standardowe i dobre jedzenie - pizza. To czy jest ona wartościowym posiłkiem zależy tylko od Ciebie, od tego jakie składniki do niej dodasz :). Do ciasta zamiast mąki pszennej możesz przecież użyć pełnoziarnistej. Ja jednak w tej wersji dodałam więcej białej mąki, ponieważ taki smak ciasta mi odpowiada, a wartości odżywcze nadgoniłam warzywami. A jeżeli jesteś wegetarianinem, to po prostu zrezygnuj z dodatku mięsnego.

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki (u mnie mieszanka: 2 szklanki pszennej i po połowie szklanki: mąki żytniej i otrąb pszennych).
  • 250 ml ciepłej wody (nie gorącej)
  • Połowa opakowania drożdży 
  • Łyżeczka soli i pół łyżeczki czosnku granulowanego.
  • Łyżeczka cukru

Składniki do pizzy: 
  • 200 gram piersi z kurczaka
  • Cebula
  • Kilka różyczek brokuła
  • Pieczarki
  • Kukurydza
  • Papryka
  • Mozzarella 
  • Można dodawać oczywiście inne rodzaje mięsa jak np. salami, kabanos, polędwica, dodatkowo oliwki, szpinak, ananas, ser brie.
Sos do posmarowania pizzy:
  • Pół puszki pomidorów 
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawa do pizzy lub mieszanka: soli, pieprzu, oregano, ziół prowansalskich.
Przygotowanie sosu: Wszystko mieszamy w miseczce i blenderujemy/miksujemy. 


Przygotowanie całości:
- Przygotowujemy rozczyn drożdżowy czyli zasypujemy drożdże cukrem, a kolejno zalewamy letnią wodą. Odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn, dodajemy soli i czosnku.
- Ugniatamy ciasto.
- Odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30-40 minut. 
- W tym czasie możemy przygotować wszystkie składniki: pokroić pierś z kurczaka, warzywa, przyrządzić sos.
- Po tym czasie wykładamy ciasto na blaszkę i rozkładamy, kolejno smarujemy przyrządzonym sosem.
- Nakładamy dodatki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut (pamiętajmy, że piekarnik możemy nastawić już pod koniec wyrastania ciasta).
- 10 minut przed wyjęciem pizzy, posypujemy do serem. 








1 komentarz: