niedziela, 26 kwietnia 2015

Kasza bulgur z pieczarkami i chrupiącym kotletem z piersi kurczaka

Składniki (podane na 1 porcję):
- Kasz bulgur (ilość wedle uznania, ja ugotowałam około 5 łyżek)
- Duszone pieczarki (na 1 porcję ok. 6 pieczarek)
- Pierś z kurczaka (100 gram)
- Płatki kukurydziane
- Małe jajko
- Przyprawy do piersi: pieprz ziołowy, papryka słodka, odrobina czosnku granulowanego. Przyprawy do kaszy: 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej i szczypta chili bądź pieprzu cayenne

Przygotowanie:
* Polecam najpierw przygotować sobie duszone pieczarki, w przypadku gdy robicie ich więcej, to: pokrójcie 1 cebulę w małą kosteczkę, podsmażcie na niewielkiej ilości oleju i dodajcie pokrojone, umyte pieczarki. Podsmażcie chwilę wraz z cebulą i po kilku minutach dolejcie trochę wody. Najlepiej, aby całość dusiła się około 20 minut. Jak robicie tylko z 6 pieczarek, to wystarczy połowa małej cebulki.

- Możemy zacząć gotować kaszę bulgur.
- Kroimy pierś z kurczaka na małe kotlety. Obtaczamy je w przyprawach.
- Rozgniatamy płatki kukurydziane (taką ilość, aby wystarczyło do panierki).
- Pierś obtaczamy w jajku, w płatkach i smażymy na oleju. 
- Kasza powinna być już gotowa, więc w jednym garnku mieszamy ze sobą pieczarki oraz kaszę. Wszystko trzymamy razem na ogniu przez kilka minut, doprawiając wyżej wymienionymi przyprawami. Gotowe. 

* Polecam również do tego zjeść jeszcze jakąś kolorową sałatkę lub surówkę.



Tutaj link do innego przepisu z kaszą bulgur + podane właściwości:

1 komentarz:

  1. ulala lubie takie chrupiące kotlety :) a w słońcu prezentują się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń