Co szkodzi Twojemu zdrowiu?

Jakich połączeń produktów powinniście unikać? Co szkodzi Twojemu zdrowiu? Co zwiększa możliwość wystąpienia nowotworów czy innych chorób organizmu? W dzisiejszym poście postaram się pokrótce udzielić odpowiedzi na te pytania.

  • Unikajmy smażenia na maśle, gdyż ma ono niską temperaturę dymienia, czyli szybko zaczyna się palić, a w efekcie tego powstają rakotwórcze związki (akroleina). Do smażenia nie nadają się również: olej lniany, olej rzepakowy tłoczony na zimno, olej sojowy, oliwa z oliwek extra virgin. Wysoką temperaturę dymienia mają: rafinowana oliwa z oliwek, rafinowany olej rzepakowy, klarowane masło, olej kokosowy, olej ryżowy - takich tłuszczy możemy używać do smażenia. 
  • Akrylamid - jest to toksyczna substancja, która powstaje głownie podczas procesu smażenia,pieczenia, grillowania ziemniaków/robienia frytek. Bogatym jego źródłem są również popularne chipsy. Może prowadzić do nowotworów np. trzustki, pęcherza moczowego czy do raka nerek. Magazynuje się głównie w wątrobie, a wydalany jest tylko w 10 %! Kobiety w ciąży powinny szczególnie zadbać o swoją dietę, gdyż związek ten dostaje się do płodu i mleka matki. 
  • Pewnie większość z Was doskonale zdaje sobie sprawę, że palenie papierosów wykazuje silne właściwości nowotworowe (jest to głównie narażenie na raka płuc). Pamiętajcie o tym, że to głównie dym papierosowy ma sporo substancji szkodliwych jak np: nikotyna, która jest szybko wchłaniana przez śluzówkę górnych dróg oddechowych, ponad to tlenek węgla, tlenek azotu, akroleina, cyjanowodór i szereg innych substancji. Jeżeli chcecie się sami truć - droga wolna, ale apeluję o to, aby nie narażać innych, szczególnie bliskich Wam osób na wdychanie dymu papierosowego.
  • Uważaj na spożywanie grejpfruta z niektórymi lekami, ponieważ owoce te często zmieniają sposób metabolizowania leków, co może prowadzić do uszkodzenia nerek i innych niepożądanych schorzeń.
  • Wyczytałam, że łączenie sera białego/serka wiejskiego z pomidorem prowadzi do choroby stawów, dzieje się tak za sprawą kwasów zawartych w pomidorze (cytrynowy, jabłkowy, kumarynowy), które w połączeniu z wapniem obecnym w serze tworzą kryształki odkładające się w stawach. Jednak uważam, że to głównie osoby chore na reumatyzm powinny unikać takiego połączenia, a jeżeli my od czasu do czasu zjemy kanapkę z serem i pomidorem, to nic nam się nie stanie. 
  • Picie herbaty z cytryną: liście herbaciane zawierają sporo glinu, z kolei cytryna, to źródło kwasów, więc połączenie tych dwóch składników prowadzi do wytworzenia się cytrynianu glinu, który może odkładać się w mózgu i prowadzi do choroby alzheimera. Można uniknąć wytworzenia się tego związku, gdy pozbędziemy się fusów z herbaty - wtedy spokojnie możemy dodać soku cytrynowego.
  • Są też połączenia, które prowadzą głównie do utraty danych witamin, albo do ograniczenia ich przyswajalności np.: połączenie ogórka z pomidorem, powoduje zahamowanie przyswajana witaminy C zawartej w pomidorze. Dzieję się tak za sprawą askorbinazy obecnej w ogórku, która powoduje rozkład witaminy C.
  • Kolejnym takim połączeniem jest jedzenie ciasta drożdżowego i popijanie go herbatą, która zawiera garbniki niszczące obecną w drożdżach witaminę B1 (tiaminę), jej niedobór prowadzi do: bóli mięśniowych, uczucia zmęczenia, problemów z koncentracją czy do problemów z układem nerwowym

 Warto żyć ze świadomością -  przecież nie musicie na zawsze rezygnować z frytek, zjedzenia babcinego, drożdżowego ciasta, popicia go herbatą czy zjedzenia sałatki greckiej z pomidorem i ogórkiem! Wszystko jest dla ludzi, dbajmy o różnorodną, pełnowartościową dietę, a będziemy żyli długo i szczęśliwie! :)

Komentarze

  1. W przypadku grejfruta chodzi chyba o szybsze metabolizowanie leków, ponieważ owoc ogólnie ,,przyspiesza" reakcje biochemiczne organizmu. O większości tych ,,szkodników" wiedziałam, ale jeszcze nigdy nie słyszałam o teorii z ciastem drożdżowym i herbatą.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że połączenia ciasta drożdżowego z herbatą szkody żadnej nie wyrządzi, chodzi tu tylko o przyswojenie witaminy B1, której braki możemy sobie uzupełnić np. podczas obiadu czy kolacji :)

      Usuń
  2. Zaskakujące informacje. Najbardziej chyba dotyczące tych połączeń: sera z pomidorem i herbaty z cytryną. Osobiście moje ulubione smaki... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowie jest najważniejsze, dlatego trzeba o nie dbać. Świetny wpis, z którego na pewno wyniosę wiele ciekawych informacji i mam nadzieję, że mi się przydadzą. Bardzo lubię odwiedzać twój blog, na którym zawsze znajdę wiele porad. Już nie mogę doczekać się kolejnych wpisów.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe ujęcie tematu. Nie miałam pojęcia, że picie herbaty z cytryną może mieć aż tak negatywny skutek. Bardzo mi się spodobał Twój blog, z pewnością będę częściej do Cb zaglądać ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty